Kezdőlap Események Sprintszámok és ötezrek zárták a Doktor24 Felnőtt Magyar Bajnokságot

Sprintszámok és ötezrek zárták a Doktor24 Felnőtt Magyar Bajnokságot

Szombatra már csak a kétszáz és az ötezer méteres számok maradtak az idei felnőtt magyar bajnokság programjából. A férfi kajak párosok és négyesek sprintszáma ezúttal is Séra Miklós Emlékfutam volt, utóbbiban ráadásul a Séra Team is vízre szállt versenyen kívül. A 2023-as Doktor24 Felnőtt Magyar Bajnokság legeredményesebb versenyzői Lucz Anna, Kiss Blanka és Bragato Giada, egyaránt négy aranyéremmel. A felnőttek mellett, folytatódott a Gyermek, Kölyök Magyar Bajnokság, Kolonics György Emlékverseny is, szombaton 36 döntőt rendeztek.

Újpesti győzelemmel indult a szombati nap, női K-1 200 méteren Kiss Blanka (UTE) lett az aranyérmes, megelőzve Decsi Dorinát (Szolnoki Kajak-Kenu Klub) és Orosz Adriennt (DVTK).

A férfiaknál ugyanezt a számot Birkás Balázs (MVM Szeged VE) nyerte, kevesebb, mint két tizedmásodperccel Opavszky Márk (MTK) előtt. A harmadik helyen Kurucz Levente (Plastex Kanizsa KKK) ért célba.

„Az elő-és a középfutamban próbáltam minél többet spórolni, hiszen több számban is indulok és óránként mennek a futamok. Ez egy magyar bajnokság, nem egy válogató, a célt teljesítettem. Kisebb alapozásból jöttem, kicsit a hosszabb távokra próbáltam orientálódni. Persze a kétszáz is célkeresztben van. Ez most egy fáradtabb pálya volt, feszegetem a határaimat, így, hogy sok számban indulok, de szerintem a vb-re minden össze fog állni kétszázon.” – fogalmazott Birkás Balázs.

Női kenu egyes kétszázon nagy fölénnyel győzött Takács Kincső (Graboplast Győri VSE), mögötte Molnár Rebeka (FTC) és Csorba Zsófia (UTE) volt a további sorrend.

„Jó volt a rajtom és nagyjából az egészben volt erő, kicsit a vége még lehetett volna jobb. Időben jobbat szerettem volna, de elégedett vagyok. Élvezem az egész versenyt, mentem egyest és párost is. Az ötszáz kifejezetten tetszett, az ezren kell csiszolni, de az annyira nem is az én távom.” – összegzett Takács Kincső.

A férfiaknál milliméterek döntöttek Korisányszky Dávid (MTK), Hajdu Jonatán (DKSE Dunaújváros) és Fekete Ádám (UTE) között. A sérüléséből visszatérő Koris a tőle megszokott vízbe borulós berúgásának köszönhetően, az időmérő rendszer szerint 28 ezredmásodperccel nyert, de a Jonatán mögött harmadikként beérő Fekete is egy tizeden belül volt a győzteshez képest.

„Nagyon jól elkaptam a rajtot, majd 150-nél el is bíztam magam, hogy ez megvan. Ennek hatására utol is értek egy húzás alatt és hárman szinte egyszerre estünk be a célba. Bevillant, hogy meg kell csinálnom a szokásos Koris-féle berúgást és akkor meg tudom nyerni, szerintem ennek köszönhető a győzelmem. Nem készültem erre a számra, minden edzést az ötszáz párosnak szentelünk. A sérülésem után nagyon sok pozitív üzenetet kaptam, remélem ezzel a győzelemmel meg tudok mindenkit nyugtatni, hogy jó úton vagyunk és az edzéseken is hozzuk azokat az elvárt időeredményeket, ami egy magabiztos kvótaszerzéshez fog kelleni.” – mondta Korisánszky Dávid.

Makulátlan mérleggel zárta a magyar bajnokságot a Bragato Giada, Nagy Bianka (Tiszaújvárosi KKSE, MVM Szeged VE) duó, miután a kétszáz méter megnyerésével mindhárom távon magyar bajnokok lettek. Győzelmük ezúttal sem forgott veszélyben, a dobogóra még a Molnár Rebeka, Balla Virág (FTC), illetve a Hegedűs Karolina, Szemán Linett (Váci Karakán) egységek állhattak fel.

A férfiaknál a Rumi Gergő, Nagy Zakariás (Graboplast Győri VSE) kettes nyert. Az ötszázat és ezret megnyerő Hajdu Jonatán, Slihoczki Ádám (DKSE Dunaújváros) páros ezúttal ezüstérmes lett, míg a bronz a Gyányi Levente, Szilágyi Balázs (MVM Szeged VE) egységé lett.

Női K-2 200 méteren Szulovszky Csenge és Szendy Lilla (MTK) összeülése volt a legeredményesebb. A dobogóra még a Csengeri Evelin, Kulcsár Csenge (City-Gas Tiszafüred SE) és a Szijjártó-Szabó Sára, Csépe Panna (UTE) párosok fértek fel.

Férfi négyes kenuban a sprinttávon is szegedi egység győzött, ezúttal Molnár Csanád, Bakos Zoltán, Szilágyi Balázs, Gyányi Levente összeállításban. A Zupkó Bálint, Zupkó Balázs, Uhrin Dávid, Guzli Márton (Merkapt-Mekler SE) kvartett a második, a Bakos Milán, Bakos Noel, Horváth-Milvich Benedek, Kemény Marcell (BKV Előre SC) négyes pedig harmadik lett.

Női K-4 200 méteren a tegnapi ezret is megnyerő Szulovszky Csenge, Szulovszky Petra, Gábor Netta, Szendy Lilla (MTK) négyes volt a leggyorsabb, mögöttük Csengeri Evelin, Dékány Lili, Kulcsár Csenge, Sinkó Panna (City-Gas Tiszafüred, Lágymányosi Spari) és Hornyik Hanna, Mikóczi Lili, Orosz Adrienn, Szabó Eszter (DVTK SE) volt a további sorrend.

A felnőtt magyar bajnokságon minden évben hagyomány, hogy a férfi K-2 és K-4 200 méteres döntők egyben Séra Miklós Emlékfutamok is, így tiszteleg a sportág a 2007-ben elhunyt legendás mesteredző emléke előtt. A győztes egységek a Miki bácsi arcképével gravírozott trófea mellett, a Séra Miklós Baráti Kör által felajánlott 100 ezer forintos jutalmat is megkapták.

A párost idén a Kirkov Valentin, Kovács Márk (Vasas SC) alkotta egység nyerte, megelőzve az Ozsgyáni Bence, Birkás Balázs (MVM Szeged VE), illetve az Őry Zsombor, Tomatás Péter (Lágymányosi Spari) összeállítású ketteseket.

Kirkov és Kovács a négyest megnyerő egységnek is tagjai voltak, Lászlófalvi Dominikkal (Vasas SC) és Erdőssy Csabával (Graboplast Győri VSE) szoros csatában győztek a Balaska Márk, Sipos Dávid, Birkás Balázs, Havasi Gergő (BHSE, MVM Szeged VE, TFSE) alkotta hajó előtt. A harmadik helyen a Tamási Zsombor, Szendy Maximilián, Kulifai Tamás, Kós Benedek (MTK) négyes végzett.

„A párost illetően Valentinnal már másfél éve vagyunk csapattársak és mindenképpen rá akartunk menni erre a számra. – kezdte Kovács Márk. – A négyesbe nehezen találtuk meg a negyedik embert, ezúton is köszönjük Erdőssy Csabinak, hogy vállalta. Amennyire tudtunk, rákészültünk. Szerettük volna megvédeni a címünket, emiatt és a páros miatt is nagyon boldog vagyok.” – tette hozzá a Vasas sprintere.

Ebben a futamban egyébként versenyen kívül indult egy különleges négyes is. Miki bácsi korábbi tanítványai, név szerint a Sík Márton, Beé István, Börcsök Balázs, és az olimpiai bajnok Horváth Gábor alkotta „Séra Team” becsületesen végig nyomta a távot.

„Minden évben, amikor odaállunk megfogadjuk, hogy a következőre készülni fogunk. – mondta Sík Márton. – Én azt gondolom, hogy egy olyan hagyományt ápolunk közösen, ami mindenképpen egy jó érzés. Másodlagos dolog, hogy a hajóban milyen érzés, a lelkünknek jó. A mai felgyorsult világban jó egy picit megállni és emlékezni Miki bácsira.”

Késő délután, a szokásos módon az ötezer méteres számokkal zárult a Doktor24 Felnőtt Magyar Bajnokság. Az idei év eddigi ötezres versenyeivel ellentétben ezúttal nem tarkította futószakasz a távot. Elsőként a férfi kajak mezőny rajtolt el, a győzelmet pedig a címvédő Noé Bálint (BHSE) szerezte meg. A szám világ-és Európa-bajnokát szorosan követte Béke Kornél (KSI SE), a harmadik Boros Adrián (Graboplast Győri VSE) lett.

A nőknél is izgalmasan alakult a hajrá, az utolsó métereken Kőhalmi Emese (KKNKKA), Kiszli Vanda (Atomerőmű SE) és Sinkó Panna (Lágymányosi Spari) csatázott egymással, végül ebben a sorrendben értek be.

Férfi kenuban fölényes győzelmet aratott Simon Sebestyén (Lágymányosi Spari). A második helyen Soltész Péter (Vízisport Club Tokaj) végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Uhrin Dávid (Merkapt-Mekler SE) állhatott fel.

A zárószámban, női C-1 5000 méteren érvényesült a papírforma, Kisbán Zsófia (Lágymányosi Spari) nagy fölénnyel győzött. Zagyvai Borka (Váci Karakán) lett a második, Horton Cassandra (BKV Előre SC) pedig a bronzérmes.

A 2023. évi Doktor24 Felnőtt Magyar Bajnokság legeredményesebb versenyzői Lucz Anna, Kiss Blanka és Bragato Giada lettek, mindhárman egyaránt négy aranyéremmel zártak Szegeden.

A nap során folytatódott a Gyermek, Kölyök Magyar Bajnokság, Kolonics György Emlékverseny is. Szombaton is a kölyök korosztály volt főszerepben, az ezer méterek mellett ezúttal már a kétezres távokon is rendeztek döntőket, összesen 36-ot. Az eredmények itt olvashatók.