Kezdőlap Kecskemét Budapest A nagyok diktálják a tempót a mesterséges intelligenciában

A nagyok diktálják a tempót a mesterséges intelligenciában

Budapest, 2023. augusztus 14. – A mesterséges intelligencia korába léptünk, ami számos kérdést felvet – többek között azt, hogy a nagy technológiai cégek által kifejlesztett megoldásokat hogyan tudják a kisebb, akár induló startupok használni. Hazai szinten is vannak már ígéretes megoldások, amelyek az MI-t alkalmazzák, például a betegségek felismeréséhez, a növényi kártevők ellen bevetett robotoknál, a textilhulladék újrahasznosításához vagy éppen egyedi fotóadatbázis létrehozásához.
Nem kétséges, hogy jelenleg a gépi tanulás forradalma zajlik – az azonban még kérdéses, hogy kik mennyire vesznek részt benne, milyen feladata lehet az egyes szereplőknek a piacon. „Egyrészt a fejlesztés olyan mértékű kapacitást igényel, amit egyértelműen csak a legnagyobb technológiai cégek engedhetnek meg maguknak. Így meghatározó lesz, hogy hogyan, milyen megkötésekkel és költséggel teszik azt elérhetővé a kisebb vállalkozások számára. Másrészt viszont már a startupok is beépítik a mesterséges intelligenciát a
szolgáltatásuk egy-egy részének automatizálásába, illetve az MI egy-egy speciális igényekre szabott komponensének kidolgozásában is szerepet tudnak vállalni” – fejtette ki Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.
hazai szinten is vannak ígéretes MI fejlesztések
A technológia terjedését jól mutatja, hogy a legnagyobb hazai vállalati inkubátorban, a start it @K&H-ban fejlődött csapatok már a gyakorlatban is felhasználják. Például a Photon mesterséges intelligenciát és automatizációt is használó programja segítette a Wolt ausztriai bővülését, ami által a képenként 30-60 perces utómunka mindössze néhány másodpercre rövidült. Ennek köszönhetően Bécsben a Wolt 100 százalékos fotó lefedettséggel tud működni.
A legutóbbi, tavaszi kiválasztási időszakban bekerült csapatoknak is már a harmada alkalmazza a technológiát.
A Dr. You egészségügyi platformja gépi tanulás segítségével értelmezi a betegségek tüneteit. A PixInPut szintén mesterséges intelligenciával ellátott, automatizált, beltéri farmfelügyeleti rendszert fejleszt. A GuardenAI autonóm robotokat készít a precíziós gazdálkodás kártevő problémái ellen, a Redivivum Technology pedig MI-re épülő automata válogatórendszerrel segíti a textilhulladék újrahasznosítását.
merre halad tovább az MI revolúció?
Habár jelenleg főként a generatív, azaz a megadott utasítások szerint szöveget, képet vagy egyéb alkotást készítő mesterséges intelligencia kap nagyobb figyelmet, a jövőben a prediktív, azaz előrejelző megoldásoknál is komoly fejlesztések várhatók. Ilyen terület lehet például a cégek IT biztonsági kockázatának csökkentése, ahol a korábbi támadások alapján tanulva már előre detektálni tudják az új, még nem ismert adathalász vagy
egyéb behatolási kísérletek veszélyét rejtő e-maileket. De orvosi oldalon is nagyon ígéretes lehet a képalkotó eljárások MI elemzése, mely segítséget nyújt olyan esetekben, ahol az idő kritikus tényező, mint például az agyvérzés megelőzése.
A start it @K&H inkubációs programja újra várja a fejlődni vágyó startupok jelentkezését.

A K&H Csoportról
Az ország egyik vezető és országosan 3800 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 195 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,6 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 3400 milliárd forintnyi
kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport hozzávetőleg 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.