Kezdőlap Gazdaság BÉRLÉS AZ ÚJ TREND

BÉRLÉS AZ ÚJ TREND

FOCUS INGATLAN – Veled a középpontban!

Az elmúlt hónapokban sokat változott az ingatlanpiac, a közeljövőben pedig további irányváltások várhatók. A vásárlás helyett előtérbe került a bérlés, a CSOK támogatás jelentősen változik, és megjelent egy új szolgáltatás, az azonnali készpénzes ingatlan felvásárlás. A részletekről Géró Gáborral, a kecskeméti FOCUS INGATLAN tulajdonosával beszélgettünk.
– Hogyan értékeli a mai ingatlanpiacot? – kérdeztük elsőként az ismert szakembert.
– A több hónapos stagnálás után újra megmozdult az ingatlanpiac, elsősorban a CSOK változások bejelentését követően, júniusban. Az jól látható és érzékelhető az eladások megálltak, jelentős csökkenést mutattak, most azonban e téren némileg
megpezsdült a piac. Ugyanakkor az is jól megfigyelhető, hogy a nyugati példákat követve egyre többen ismerik fel a bérlésben rejlő előnyöket, és már nem a lakás vagy családi ház vásárlására törekednek, hanem inkább azok bérlésére.
– Merre billentek az árak?
– Valamelyest csökkentek, jelenleg nagyobb áralku mellett lehet üzletet kötni.
– Milyen előnyökkel bír egy ingatlan bérlése?
– Tőlünk nyugatabbra azért hódít, mert nagyok a távolságok, és gyakoriak a munkahelyváltások, akár több száz kilométerre kiterjedve. A családok számára nem idegen a költözés, éppen ezért kevésbé ragaszkodnak egy adott ingatlanhoz. Nálunk ennél sokrétűbb a válasz. Vannak, akik valóban a munkahelyváltás miatti költözésért választanak bérleményt, sokan azonban az anyagi lehetőségeik miatt döntenek mellette. Én úgy érzékelem a világpiaci eseményeket követve, hogy efelé megy a világ, nálunk is.
– Az ingatlanpiac felkészült erre?
– A saját tapasztalataink alapján úgy vélem: sajnos kevés a jó minőségű, és megfizethető áron lévő kiadó ingatlan. Aki bérbe adna, annak garantáltan nem kell sokat várni a bérlőre. Előfordul, hogy egy lakásra 3-4 érdeklődő is van egyszerre, így a tulajdonos ki tudja választani, hogy kinek szeretné kiadni az ingatlant. Egyelőre többen keresnek, mint kínálnak. Különösen azon tulajdonosokat várnánk mi is, akik családi házat adnának bérbe. Ebből van jelenleg kevesebb, az igény azonban egyre nagyobb. Azt azonban hangsúlyoznám, hogy a jó minőségű lakásokra, házakra van elsősorban igény. A méret mindegy: az egyszobás garzontól a 200 négyzetméteres családi házig, mindent keresnek.
– Milyen bérlőket részesítenek előnyben?
– Azokat, akik tulajdonos-szemléletűek, és szinte magukénak érzik az ingatlant, óvják, ápolják.
– Rövid vagy hosszú távon gondolkodnak a magyarok?
– Mi csak hosszú távú bérbeadásokkal foglalkozunk, és a piac is ezt az igényt támasztja alá. A cégek részéről is ezt kérik, legalább egy éves távlatban gondolkodnak.
– A FOCUS INGATLAN új helyre költözött, új szolgáltatásokkal várja partnereit. Kifejtené ezt bővebben?
– A piaci változásokra reagálva mi magunk is léptünk, változtattunk. Irodánk elköltözött a Hunyadi-városi Inkubátorházba, ahol kulturált környezetben, ingyenes belső udvari parkolással várjuk ügyfeleinket. Az azonban nem változott: mi továbbra is
otthonokat értékesítünk. Élethelyzeteket oldunk meg. Soha nem csak az ingatlant nézzük, hanem a személyt illető legjobb megoldásra törekszünk. Nem célunk, hogy a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkezzünk, így kis irodaként hatékonyabban tudjuk
kiszolgálni partnereinket. Legnagyobb tapasztalatunk elsősorban a lakások és családi házak terén van, így ingatlan portfóliónkban is ezek találhatók meg.
– Ön szerint ma mi a jó befektetés: ingatlan vagy bankszámla megtakarítás?
– Aki hosszú távon gondolkodik, annak mindenképpen az ingatlan egy jó megoldás. Az állampapíroknak jelenlegi magas kamata csábító lehet, de hosszú távon szerintem továbbra is az ingatlan a nyerő. Nem inflálódik, stabil és értékálló.
– Vannak újdonságaik?

– Több mint egy évtizede folyamatosan figyeljük, aktív részesei vagyunk az ingatlanpiacnak. Látjuk, régóta lenne igény az ingatlanok azonnali készpénzes felvásárlására, akárcsak az autóknál. Így nálunk már elérhető az ingatlanpiacon egyelőre még újdonságnak számító azonnali készpénzes felvásárlás. Természetesen ez sokszor áron aluli, de azonnali és gyors segítség.
FOCUS INGATLAN: Kecskemét, Szolnoki út 23. Megújult weboldal: www.focusingatlan.hu • Tel. :+36 30 295 3335