Kezdőlap Zenei élet Clément Janinet, La Litanie des Cimes – Woodlands

Clément Janinet, La Litanie des Cimes – Woodlands

Clément Janinet, generációjának legismertebb francia hegedűse nemcsak a jazzben járatos, hanem előszeretettel kalandozik a világ- és tradicionális zene vidékein is, amelyeknek külön produkciókat szentel. Immár harmadik jazzfókuszú zenekara csatlakozik a BMC Records katalógusához.

Clément Janinet és a lemezkiadó közös munkája néhány éve indult. 2022 szeptemberében jelent meg az akkor ötéves O.U.R.S. (Ornette Under the Repetitive Skies) kvartett lemeze, amely azóta sorra zsebelte be a francia jazzmagazinok legjobb kritikai minősítését, és megjelenés előtt áll Janinet jazzre alapozó, de a világzene felé kikacsintó formációja, a Space Galvachers új albuma is.

A most megjelenő, Woodlands című lemezen a La Litanie des Cimes trió játszik, amely bekerült a francia Jazz Migration programba, ennek keretében 2021 folyamán Franciaországban és külföldön is több tucat koncertet adtak, az idei évben pedig beválasztották őket a Jazzahead! showcase fellépői közé, ahol kirobbanó szakmai és közönségsikert arattak. Első, még magánkiadásban megjelent lemezük korábban elnyerte a Télérama, a Jazz Magazine és a Citizen Jazz legmagasabb minősítését.

Janinet tág érdeklődési köre ezen a lemezen is tetten érhető: a Woodlands zenéjébe az amerikai minimálzene és blues hatása éppúgy beszűrődik, mint az afrikai krónikások hangja és a francia folk. A La Litanie des Cimes ízig-vérig kamarajazzt játszik, csupa klasszikus zenéből is ismert, akusztikus hangszeren.

Janinet-hez a színpadi tapasztalatot végtelen kifinomultsággal ötvöző Élodie Pasquier klarinéton, a zenei tevékenységével műfajok széles skáláját lefedő Bruno Ducret csellón csatlakozik. Bensőséges, érzelmi hullámzásban és dinamikai váltásokban gazdag zenéjük költőisége azonban azt sem zárja ki, hogy Ducret a metál árnyalataival gazdagítsa a hangzást: a La Litanie des Cimes erdejében hol finom szellő borzolja és susogtatja a leveleket, hol fákat kicsavaró orkán remegteti meg a tájat.