Kezdőlap Kecskemét Budapest Lezárult a felmérés: a Volánbusz három héten át vizsgálta járatain az ország-...

Lezárult a felmérés: a Volánbusz három héten át vizsgálta járatain az ország- és vármegyebérletek használatát

A Volánbusz – munkavállalói bevonásával – autóbuszvonalainak több mint felén vizsgálta

2023.június 26. és július 16. között a május 1-jétől bevezetett ország- és vármegyebérletek
használatát. Az akció célja az volt, hogy felmérje az új bérlettípus felszálláskori
érvényesítésének működését, feltárja az esetleges nehézségeket, és a tapasztalatok
összegzése alapján a társaság megoldást találjon a felmerült problémákra.
Az ország- és vármegyebérletek május 1-jei bevezetése közlekedéstörténeti jelentőségű újítás volt a hazai személyszállítási közszolgáltatás életében. Az új bérlettípusok értékesítésének megkezdését komoly előkészítés, szakmai munka előzte meg, aminek köszönhetően az új díjtermékek bevezetése szinte zökkenőmentesen zajlott a Volánbusz járatain is. A társaság az első időszakban felmerült, a bérletek használatával és érvényesítésével kapcsolatos kisebb problémák részletes feltárása, illetve hatékony kezelése érdekében június végén háromhetes vizsgálatot indított.
A felmérésben részt vett munkavállalók 1548 autóbuszvonal járatain személyesen, kérdőívek segítségével mérték fel az utasok és az autóbusz-vezetők ország- és vármegyebérlet- használattal és -érvényesítéssel kapcsolatos szokásait, valamint a bérletek érvényesítéséhez használt validátorkészülékek működését. A csúcsidőben és csúcsidőn kívül is végrehajtott felmérés során az utasok 93 százaléka automatikusan érvényesítette a bérletét felszálláskor, tehát elmondható, hogy tájékozottak

  az új rendszer használatát illetően. A bérletet nem érvényesítő utasok figyelmét az autóbusz- vezetők az esetek túlnyomó többségében felhívták az eljárás elvégzésére. A felmérést végzők megállapították, hogy az autóbusz-vezetők 96 százaléka már az új szabályok betartásával végezte munkáját.
  A validátorkészülékek működésének vizsgálata megállapította, hogy a validátorok az esetek
  több mint 80 százalékában az első vagy legfeljebb a második próbálkozásra érvényesítették a bérleteket.
  A vállalat keresi a megoldást a feltárt problémák hatékony kezelésére, ezen belül a validátorok működésével kapcsolatos kisebb technikai problémákra. Az autóbusz-vezetők rendszeres oktatásának keretében a Volánbusz továbbra is nagy hangsúlyt fektet az új bérlettípusok érvényesítésének, ellenőrzésének részletes folyamatára és szabályaira, különös tekintettel például a bérleten feltüntetett igazolvány ellenőrzésére. A társaság arra számít, hogy az intézkedéseknek köszönhetően zökkenőmentesebbé váló utasáramlás elősegíti a szolgáltatási színvonal emelését, növeli az utasok elégedettségét, és ezáltal javítja az autóbusz-vezetők munkavégzési körülményeit is.

  VOLÁNBUSZ Zrt.
  Kommunikációs Igazgatóság

  [email protected] │www.volanbusz.hu│www.facebook.com/volanbusz
  Az utasok az orszagberlet.hu honlapon, illetve egy rövid és informatív videóban is
  tájékozódhatnak arról, hogyan kell érvényesíteni a papíralapú, illetve az elektronikus
  vármegye- és országbérleteket a Volánbusz járatain.

  Budapest, 2023. augusztus 30.