Kezdőlap Kiemelt 700 év nyomában

700 év nyomában

Szeptember közepén gyűltek össze Kerekegyházán a 700 éves Kerekegyházára és a 110 éves római katolikus templomra emlékezni vágyók a Katona József Művelődési Házban. 

„Mérföldkövek Kerekegyháza múltjában és jelenében” címmel nyílt tárlat. Dr. Kelemen Márk polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A kiállítás megnyitójának elején Ruskó Norbert katolikus plébános a 150 éve újraindult katolikus egyházközségről és 110 éves templomról beszélt. 

Végső István történész összefoglalta Kerekegyháza múltját. A szakrális szempontból kiemelkedő középkori, keresztény, kerek templomok vagy a 700 éves oklevél mellett szólt az 1856-tól indult újratelepítésről, a Balatoni Farkas családról, a nemzetiségekről, felekezetekről, a két világégés és a kommunizmus okozta sebekről is. 

A kiállítás keretében bemutatásra került Kerekegyháza első írásos emléke, a 700 évre visszanyúló 1323-ban datált okirat másolata, valamint az 1865-ös újratelepítés és az elmúlt 158 év egy-egy mérföldkövét megjelenítő fényképes bemutató mellett, kiemelt szerepet kapott a 110 éves római katolikus templom tárgyi emlékeinek közzététele is.

és Végső István történész. A kiállítás megtekinthető szeptember 24-ig a Művelődési Ház kistermében, az intézmény nyitvatartási idejében.

 Fotó: Marton Áron