Kezdőlap Zenei élet Il Boemo: Mysliveček operarészletek – Baráth, Jaroussky, Luks

Il Boemo: Mysliveček operarészletek – Baráth, Jaroussky, Luks

Egy látványos és ígéretes új kosztümös mozi filmzenei albumaként kerül a lemezboltokba ez a rendkívül magas színvonalon megvalósított 84 perces felvétel – melynek keretein belül a XVIII. századi cseh operaszerző: Josef Mysliveček műveiből csendülnek fel részletek.

A csehek is elkészítették a maguk „Mozart-filmjét”: az Il Boemo – vagyis: „A cseh” című cseh-szlovák-olasz koprodukcióban tavaly leforgatott kosztümös dráma 120 millió cseh koronából (vagyis 6.7 millió dollárból), nagyszerű kulisszák között készült el. A Josef Myslivečekről szóló film a neves cseh rendező: Petr Václav régóta dédelgetett projektje volt; a film forgatókönyvét is ő írta. Az Il Boemo hat Cseh Oroszlánt – vagyis Cseh Oscart nyert, köztük a legjobb rendezésért járó elismerést, valamint a legjobb díszletért, jelmezért és maszkért járó elismerést.

Josef Mysliveček, a XVIII. század egyik leghíresebb – Mozart által is rajongott – zeneszerzőjének rövid és drámai fordulatokban gazdag élettörténete önmagában is remek alapanyag volt egy ilyen nagyszabású filmhez. Hiszen cseh létére a klasszikus olasz – és ezen belül is a nápolyi opera egyik legnagyobb egyéniségévé tudott válni.

Bár e CD -n a Josef Mysliveček (1737-1781) cseh zeneszerző életét feldolgozó film zenéje hallható – mégsem egyszerűen a szokásos soundtrack album ez. Josef Mysliveček nemzetközileg elismert operaszerző volt, a filmet az ő szerzeményeiből vett részletek illusztrálják elsőrangú nemzetközi előadói gárda közreműködésével.

Így a lemezen, mely felvillanyozó és briliáns felfedezéseket kínál az elfeledett operákból és oratóriumokból, egyfajta betekintést is kapunk Mysliveček világába. Mégpedig első vonalbeli korhű előadásokban, olyan sztárénekesek szereplésével: mint Philippe Jaroussky és Baráth Emőke. A számos közreműködő közül a francia kontratenor és a magyar szoprán ugyanis nemcsak a hangját kölcsönözte a filmhez, hanem egyes jelenetekben maga is szerepel.

Mellettük a lemezen a szoprán szerepekben Simona Šaturová, Raffaella Milanesi és Giulia Semenzato remekel – az alt szólamokban pedig Sophie Harmsen mezzó és Benno Schachtner kontratenor is igazán gyönyörködtető egyéni teljesítményekben csillantja meg magát. Mint ahogy a két tenor Krystian Adam és Juan Sancho is magas nívón illeszkedik a műsorba.

A zenei kíséretet Václav Luks vezényletével ellátó Collegium 1704 pedig külön nagy felfedezés még a sztárok mellett is. A 2005-ben alapított prágai korhű együttes klasszikus nagyzenekari méretű zenekarként is hatalmas lendületül, színes kontrasztokkal és szinte Sturm und Drang erővel zenél ezen a mindvégig lenyűgöző lemezen.

Komlós József JR