Kezdőlap Gazdaság Mennyire szenvedték meg az elmúlt év ingatlanpiaci visszaesését a panellakások?

Mennyire szenvedték meg az elmúlt év ingatlanpiaci visszaesését a panellakások?

A korábbi évek ingatlanpiaci fellendülésének sokáig nyertesei voltak a panellakások. Ennek először a Covid tett keresztbe, mely az agglomeráció felé terelte a vevőket, de akadnak szakértők, akik szerint a mostani visszaesést is megérezték.

A panellakások továbbra is az egyik legolcsóbb megoldást kínálják lakhatásra, így sokak számára az egyetlen lehetőséget jelentik ebből a célból. Az elmúlt években volt olyan időszak, amikor kifejezetten népszerűvé is váltak, az áruk ennek következtében jelentős mértékben megugrott.

Az előző egy évben a romló gazdasági helyzet és a befagyó hitelezés elviekben megint csak – a legolcsóbb ingatlanpiaci megoldás, vagyis – a panelek felé terelné a vevőket, ezzel kapcsolatban azonban még sincs teljes összhang a szakértői véleményekben. Ami talán annak az eredménye, hogy összességében óriásit esett a kereslet a hazai ingatlanpiacon, ami a paneleknél is érezhető.

Az elmúlt egy év a panellakások megítélésében is hozott némi változást – jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint az elmúlt hónapokban a korábbinál szerényebbé vált az érdeklődés, mérséklődött az elmúlt éveket jellemző “panelőrület”.

Ami persze nem azt jelenti, hogy ne lenne rájuk vevő, hiszen a kisméretű, másfél-kétszobás lakások továbbra is a legnépszerűbb kategóriát jelentik a vevők számára, pont a megfizethetőségük miatt. Ami az árakat illeti, a szakértő megjegyezte, hogy felújított, használt, kétszobás panellakásokat már 40 millióért kaphattunk a XIV. és XVI. kerület ingatlanpiacán, illetve ha az ingatlan felújításra szorult, akkor akár már 35 millióért is.

Némileg másként látja a helyzetet Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a rezsiváltozásokkal összefüggésben a korábban felkapottnak számító gázfűtéses óhegyi téglaépítésű lakásokat keresték kevésbé a vevők, miközben a távfűtéses ingatlanok megnőtt az érdeklődés.

Mint hozzátette, ha Kőbányán piacra került egy 49 négyzetméteres, felújítandó panellakás 33,9 millió forintért, akkor azt akár egy hét alatt is értékesíteni lehetett, igaz alku után csak 32 millió forintért. De ugyanez volt érvényes a nagyobb, 68 négyzetméteres alapterületű panellakások esetében is: egy 39,9 millió forintért meghirdetett ingatlan 38 millió forintért rövid időn belül vevőre tudott találni.

Dél-Budán is változatlanul a legkeresettebb lakástípusnak számítanak a panelek – derült ki Nagy Csaba, a Balla Ingatlan régiós vezetőjének szavaiból. Mint mondta, éppen ezért az 1-3 szobás panellakásoknál nem is lehet kínálati árcsökkenésről beszélni. Az alkuk viszont itt is nőttek, így volt arra példa, amikor egy felkapott dél-budai helyszínen 56 millió forintért hirdetett, kétszobás, felújított, panelprogramos, korszerűsített, erkélyes panellakás végül 48 millió forintért kelt el.

Ennek kapcsán azt is megjegyezte, hogy az 1 millió forintos hirdetési négyzetméterárat még a legjobb adottságok esetében is ritkán fizetik meg a vevők a panellakásoknál Dél-Budán.

Összességében tehát azt lehet látni, hogy a paneleket is elérte az általános ingatlanpiaci visszaesés, ugyanakkor a kedvező méret és szobaszám, a mérsékelt ár, valamint a rezsiváltozásoktól egyelőre nem érintett fűtési mód továbbra is vonzó célponttá teszik a panellakásokat a vevők körében. De mivel itt is növekedett a kínálat, ami így meghaladja a keresletet, a hirdetési árak stagnálása ellenére, a növekvő alkuk révén az eladási áraknál azért már ereszkedés tapasztalható ebben a szegmensben is.