Kezdőlap Zenei élet Itt az új ED SHEERAN lemez!

Itt az új ED SHEERAN lemez!

Kevesebb, mint öt hónapja jelent meg Ed Sheeran utolsó matematikai jelű albuma, a ‘-‘ (Subtract), és máris itt a folytatás – megérkezett az ősz legváratlanabb szenzációja, az ’Autumn Variations’.

A korábbihoz hasonlóan az ’Autumn Variations’ lemezt is a Grammy-díjas The National indie-zenekar tagja, Aaron Dessner produceri közreműködésével hozták tető alá, akit közös barátjukon, Taylor Swiften keresztül ismert meg Ed Sheeran.

A brit dalszerző azon zsigeri alkotók közé tartozik, akik képtelenek leállni a zenéléssel, és sorban döntögetik a rekordokat felvételeikkel. Amikor Ed májusban kiadta a ’Subtract’-et, még arról mesélt, hogy eredetileg teljesen más dalokat tervezett megjelentetni, de családjában és baráti körében beállt változások, megpróbáltatások egy új irányba sodorták őt. Azt gondolhatnánk, hogy ezekhez a kiadatlan demókhoz nyúlt most vissza az előadó, de az ’Autumn Variations’ valójában egy még nem ismertetett stúdió-session alatt született tavaly ősszel.

„Tavaly ősszel a barátaimmal sok olyan dolgon mentünk keresztül, ami felforgatta az életünket. A nyári hőség után minden megnyugodott, rendeződött, szétesett, felborult vagy éppen felrobbant” – mesélte Ed Sheeran egy bejegyzésében.

„Tavaly év elején nehéz időszakot éltem át, nekem a dalírás segített megérteni az érzéseimet és kifejezésre juttatni mindazt, ami történt. Amikor megismerkedtem a barátaim különböző élethelyzeteivel is, elkezdtem zenéket írni – néhányat az ő szemszögükből, néhányat pedig az enyémből -, hogy megörökítsem, hogyan láttuk akkoriban a világot. A szívfájdalom, a depresszió, a magány és a zavarodottság mélypontjai mellett ott voltak a szerelem és az új barátságok magasságai is.”

„Apám és a bátyám meséltek egy Elgar nevű zeneszerzőről, aki az „Enigma Variations”-t komponálta, amelyben a 14 zenemű mindegyike más-más barátjáról szól. Ez inspirált arra, hogy elkészítsem ezt az albumot. Aaron Dessnerrel a Subtracten dolgozva hamar egymásra hangolódtunk. Megállás nélkül írtunk és rögzítettünk, ez a lemez is ebből a partnerségből született. Úgy érzem, a korong hangzásában csodálatosan megragadta az ősz érzését, és remélem, hogy mindenki annyira fogja majd szeretni, mint én.”

A korong 14 dalának ugyanis mindegyikét – Edward Elgar ’Enigma Variations’ című műve nyomán -– Sheeran egy-egy barátja inspirálta. Az ’Autumn Variations’ Ed vitathatatlan tehetségének koncentrált bizonyítéka, ami akárcsak egy fénykép, tökéletesen ragadja meg az ősz bensőséges hangulatát.

Az albumon felsejlik a magány, az elszigeteltség és a fájdalom letaglózó érzése, de emellett az elengedéshez szükséges felszabadító erő és az új kapcsolatok felemelő érzése is előbukkan. Csakhogy néhányat említsünk: az „American Town” című, inspiráló popzenével színezett fókuszdal azoknak lesz a kedvence, akik a forró, nyári napok alatt végig a szellős, levelekkel borított őszt várták, míg a „Magical”-t a romantikus, akusztikus szerzemények kedvelői fogják imádni, de Ed favoritja, a szívbe markoló „Blue” is felkerült a lemezre. 

Ha mindez nem lenne még elég, október 2-án érkezik a kiadvány „live” verziója is, melynek különlegessége, hogy a hangfelvételeket a rajongók otthonaiban rögzítette a világsztár.