Kezdőlap Gazdaság - Turizmus Lezárult a 2023-as hévízi ERDEI MISZTÉRIUM, avagy Játék Zöldben EKF program

Lezárult a 2023-as hévízi ERDEI MISZTÉRIUM, avagy Játék Zöldben EKF program


A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. „Erdei misztérium” címmel sikeresen pályázott a Kulturális – Művészeti Programok
Támogatása, Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.
Pályázat kódja: OC-MUV/4-2022/616428
A Támogatás összege: 15.000.000 HUF
A támogatási intenzitás mértéke: 100%

  1. április – október között rendhagyó helyszínekre költöztek a programok Hévízen! A VEB2023 EKF programév keretében kulturális programsorozatot rendezett a Hévízi Turisztikai Np Kft. Hévízen, az északi Véderdő területén, valamint az egregyi múzeumkertben.

  2. A megvalósításban a lebonyolító Hévízi Turisztikai Np Kft. szakmai partnere volt a Hévízi Szent András Reumakórház ésGyógyfürdő, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és Hévíz Város Önkormányzata.
    A programsorozat mikroelemeit a gyerekszínházi előadások, a több korcsoport számára szervezett ismeretterjesztőgeobotanikai túrák, az erdei koncertek és a pART erdőtárlat adták. Fűre lépni szabad! címmel egy 3 napos ökofesztivál volt azidei év kiemelt eseménye. Tavasztól-őszig, a hévízi Véderdőben, a Lombkorona kilátón és Egregyen összesen 77 művészeti, kulturális vagy ismeretterjesztő rendezvényre került sor, melyekkel megközelítően 1.500 főt sikerült megszólítani.
    A rendezvényekről készült fotóválogatás megtekinthető a program saját oldalán. >>> www.heviz.hu/hu/ekf
    A rendezvénysorozat lebonyolításánál kiemelt fontosságú volt, hogy a szervezők, az előadok és a résztvevő nézők seavatkozzanak bele visszafordíthatatlanul a környezetbe. Az erdei eseményekhez nem készült színpad, nézőtér, a projektben csak hosszú távon fenntartható, ökotudatos eszközök szerepeltek.
  3. A programok természetes díszletét az erdő hangjai, fényei adták. A teljes projekt low impact szemlélet mentén valósult meg, hiszen legfontosabb cél: ember és természet kapcsolatának
    elmélyítése. Az egregyi ökofesztiválon, több mint 20 különböző helyi és környékbeli civil szervezet mutatkozhatott be és tartott interaktív programokat, köztük hangfürdővel, mandala festéssel, szabadtéri jógával, zenebölcsivel. A program részeként természetfilmeket vetítettünk, minden mentes ételek készültek, beszélgettünk az ökotudatosságról és a testi-lelki egészségről. Délutánonként könnyűzenei koncertek és utazó planetárium vetítések szórakoztatták a résztvevőket. A hétvége szárvendége Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert voltak, Libikóka című, zenés irodalmi estjükkel.
    Papp Gábor, Hévíz város polgármestere a záróbeszámoló alkalmából kiemelte: Hévíznek, ezzel a rendezvénysorozattal sikerült bebizonyítania, hogy nagyon sikeresen ötvözhető a környezettudatos szemlélet, az ökoturizmus és a minőségi programkínálat, legyenek azok akár kulturális, művészeti vagy ismertterjesztő jellegűek. Hévíz újra egyedi ötletekkel tudott előrukkolni, amik nem csak formabontók, de arra is lehetőséget teremtettek, hogy más nézőpontokból mutassuk be Hévízt és a Véderdőt, és az emberek megtapasztalják, mennyi féle, egyedi módon lehet használni akár egy természetvédelmi területet is.
    Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Np Kft. ügyvezetője szerint az ilyen típusú rendezvények fontos lépések abba, hogy Hévíz valóban egy fiatalos, tudatos és „zöld” város legyen, ahol a turizmus jól ötvözhető a környezettudatos szemlélettel. A város tökéletes helyszín ahhoz, hogy megtapasztaljuk a természet nyújtotta szépségek és energiák pihentető és frissítő szerepét.

  4. Terveik szerint továbbra is törekszenek több hasonló programot megvalósítani, hiszen, ahogy az erdőtárlat szlogene is hirdeti:
    „Nyiss a természetre!”, mert a „zöldaztrend
    i”.

Hévíz, 2023. október 18.