Kezdőlap Hírek A 13. Térségi Értékjáró Sétát szervezték meg Fülöpházán

A 13. Térségi Értékjáró Sétát szervezték meg Fülöpházán

2023. november 11-én, szombaton szervezte meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Fülöpházi Értékjáró Sétát, amelyre ismét rekordszámú résztvevő, több mint 80 fő jelentkezett. A térség 13. településére látogattak el ezúttal. Az eső sem riasztotta vissza alelkes túrázókat, akik végig kitartottak a programon. A szervezőket nagy örömmel tölti el, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a séták iránt, a szomszédos települések természeti, kulturális és épített örökségei, valamint a települések hagyományai nagy vonzerővel rendelkeznek és különleges értéket képviselnek. Az Aranyhomok Egyesület hálásan köszöni a túra szervezésében és a lebonyolításban nyújtott segítséget Nagyné Balogh Csillának, Fülöpháza község polgármesterének, Baksa Henriettának, a Fülöpházi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely vezetőjének, Juhász Istvánnak, a Déli ASzC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola igazgatójának, Morvai Edinának, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelőjének, Molnár Lászlónénak és mindenkinek, aki hozzájárult valamilyen módon a program sikeres megvalósulásához.

Szívélyes vendéglátás keretén belül a művelődési házban fogadta a vendégeket Fülöpháza község polgármestere, Nagyné Balogh Csilla és Baksa Henrietta, a művelődési ház vezetője. Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkárának köszöntése után Polgármester asszony beszélt a község történetéről, az eddig elért eredményekről, fejlesztésekről, a helyi közösségek, egyesületek fontos szerepéről, közösségépítő tevékenységükről.

Ezt követően megtekintették a Kemence Parkot, amely közösségi és családi események színhelye, a Polgármesteri Hivatalt és az I., II. Világháborús Emlékművet, amelyet a világháborúkban elesettek emlékére emeltek 2001-ben.

A Helytörténeti Gyűjtemény gazdagsága mindenkit lenyűgözött és számos érdekességet tartogatott, mint például a több mint 100 éves csipke oltárterítőt, vagy a különleges, ma már csak múzeumokban látható mezőgazdasági eszközöket.

A Református és a Katolikus Templom meghittsége, hangulata, az elhangzott lélekmelengető gondolatok nagyon értékesek voltak a sétálók számára.

A túrát ezután az Európában is egyedülállónak számító, különleges természeti környezetben, a homokbuckák között folytatták Morvai Edina, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelőjének szakvezetésével és Molnár Lászlóné szakvezetésével.Az út során megtudhatták, mi rejtőzik a „báránypirosító” név mögött, mi is az a boszorkánytojás, galagonyát kóstolhattak és még számos érdekességre derült fény a szakvezetők által.

Kissé megázva, de élményekkel telve érkeztek a Kulman Tanyára, ahol a kedves fogadtatás, a finom ízek mellett megpihenhettek, megmelegedhettek a vendégek.

A jótékonysági sütivásár is nagy sikerrel zajlott, ugyanis pillanatok alatt elfogytak az előre csomagolt, szívvel és lélekkel készült házi sütemények. A szervezők remélik, hogy egy picit hozzá tudtak járulni Horváth Kincső álmához!

Az Aranyhomok Egyesület köszöni a résztvevők kitartását a sétán, bíznak benne, hogy mindenki jó élményekkel gondol vissza az alkalomra és egy szép tavaszi napon újra együtt sétálhatnak a fülöpházi buckák között, ahova érdemes visszajönni.

Tavasszal pedig várják majd a kedves kirándulni vágyókat a Térségi Értékjáró Séták további alkalmaira!