Kezdőlap Fejlesztés AGROMETÁL: AHOL A VÍZ ÚJRAÉLED

AGROMETÁL: AHOL A VÍZ ÚJRAÉLED

– A 21. század tejüzemi szennyvízkezelése
A tejüzemek lokális ökorendszerbe illeszthető szennyvízfeldolgozását lehetővé tevő K+F projektet indított a budapesti székhelyű Agrometál-Food-Tech Élelmiszer és Gépészeti Kft.

A projekt a Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése elnevezésű GINOP Plusz-2.1.1. felhívás keretében nyert 361,48 millió Ft európai uniós támogatást, mely vissza nem térítendő támogatásnak minősül. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. A pályázat keretében fejleszteni kívánt tevékenység egy kutatás/fejlesztési projekt, amely tejipari szennyvízkezelő technológiára irányul. A beruházás helyszíne Ráckeresztúr, a tervezett befejezés 2025 nyara. A részletekről a közelmúltban tartottak sajtótájékoztatót, melyen elsőként Monostori Lajos
tulajdonos, az Agrometál cégcsoport elnöke köszöntötte a résztvevő újságírókat.
Kázmér Attila projektvezető előadásában kifejtette, hogy az Agrometál-Food-Tech Kft. 34 éve foglalkozik a tejfeldolgozáshoz szükséges technológiák tervezésével, korszerűsítésével és berendezések gyártásával. Partnereik között hazai és külföldi cégek egyaránt megtalálhatók. A kutatás-fejlesztés kiemelt prioritást élvez a cégen belül. Ennek részét képezik az ökorendszerbe illeszthető megoldások megvalósítása, mint savófeldolgozás, víztisztítás és szennyvízkezelés.


Látva a piaci helyzetet, piaci igényeket, különös tekintettel a tejipari szennyvízkezelés problémáit, egy komplex szennyvízfeldolgozó berendezést (rendszert) fejlesztett ki, amely új szintre emeli a szennyvíztisztítás hatékonyságát és gazdaságosságát, és alkalmassá teszi mind lakossági, mind ipari környezetben történő használatra. Az automatizált rendszer
gazdaságosan üzemeltethető és a tisztítási hatásfoka mindig megfelel a közcsatorna-határértékekkel szabályozott szürkeszennyvíz kibocsátás feltételeinek.
Ez a K+F projekten belül kifejlesztett prototípus rendszer a tejipari szennyvízben található különböző szennyező anyagokat – mint például zsírok, fehérjék, laktóz, mosószerek, felületaktív anyagok – képes eltávolítani, és a tisztítás során kinyert anyagokat hasznosíthatóvá teszi a gazdaság számára. Ezen szennyező anyagok kiválasztásával a szennyvíz KOI értéke az előírt határértékek alá csökken, csökkentve ezzel a tejüzem városi csatorna-rendszerre gyakorolt terhelését, miközben jelentős csatornadíj megtakarítás érhető el.


A berendezés nem a hagyományos biológiai vagy vegyszeres módszerekkel dolgozik, hanem a tejiparban még ismeretlen elektrokémiai emulzióbontási és kolloidkiválasztási technológiával. Ez a nagy hatásfokú berendezés folyamatos működéssel, online felügyeleti rendszerrel működtethető, megfelelve a mai kor követelményeinek, nagyban hozzájárul a fenntartható tejtermelés előmozdításához.
Az innovatív megoldásainknak köszönhetően a berendezés helyszíni beépítése nem jelent problémát, a szennyvízkezelés pedig szagtalanul történik, így a szennyvíz elszállítása és a városi kezelőművekben történő feldolgozása feleslegessé válik. Az új technológia segítségével előállított szennyvíz lényegesen tisztább, mint a hagyományos technológiákkal tisztított szennyvíz, ami lehetővé teszi annak újrafelhasználását a tejüzem működése során, így jelentős mértékben csökkentve a tejipar vízvásárlási költségeit.
A berendezés a tisztított szennyvíz további membránszűréssel és fordított ozmózis eljárással való kezelésére is képes, ami teljesen megszabadítja a vizet a maradék szennyeződésektől. Az így előállított víz, kiváló minőségű technológiai vízként
kerül vissza a tejfeldolgozó üzem vízfelhasználási ciklusába. Ez a folyamat jelentősen csökkenti a tejüzem vízfogyasztását és az üzem ökológiai lábnyomát, és lehetővé teszi a kezelt víz újbóli felhasználását a technológiai és mosási folyamatokban.
Az Agrometál-Food-Tech Élelmiszer és Gépészeti Kft. munkatársai a berendezés tervezése és gyártása során kiemelt figyelmet fordítottak a magas automatizációs szint elérésére, a korszerű technológia alkalmazására és a környezetbarát működésre. A berendezés teljes mértékben beépíthető a szennyvíz keletkezésének helyén, a hagyományos szennyvízkezelési eljárásokkal összehasonlítva pedig jelentősen hatékonyabb és környezetkímélőbb módon működik.
Fülöp Géza, az Agrometál-Food-Tech Kft. ügyvezetője végül megjegyezte: az új berendezés és technológia alkalmazása az iparban nemcsak a gazdaságosságot és a hatékonyságot javítja, hanem jelentős mértékben hozzájárul a környezetvédelemhez is. Ezért bízunk benne, hogy a berendezés széles körben elterjed és hozzájárul a fenntartható és
környezetbarát szennyvízkezeléshez a jövőben.

| E-mail: [email protected] | H-1117 Budapest, Hunyadi János út 3. | Telefon: +36 (1) 204 9090 |