Kezdőlap Fejlesztés Az Univer a nehéz időkben is kitart,fejleszt és megbecsüli dolgozóit

Az Univer a nehéz időkben is kitart,fejleszt és megbecsüli dolgozóit

Hármas évforduló kapcsán beszélgettünk Szarka Balázzsal, a kecskeméti Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatójával. Az országosan elismert szakember, cégvezető a közelmúltban ünnepelte 85. születésnapját, 75 éves múltra tekint vissza az Univer és pontosan 40 éve választották meg a – kezdetektől 100 százalék magyar tulajdonban lévő – cég élére.

– Mind a kereskedelemben, mind a gyártásban komoly kihívásokkal kellett szembenézniük az elmúlt néhány évben. Milyen sikerrel tették mindezt? – kérdeztük elsőként Szarka Balázst.
– Először a koronavírus borított mindent, az Alföld áruházat hosszú időre be kellett zárnunk. Majd jött az ukrán–orosz háború, mely szintén negatívan hatott a munkánkra. A csomagolóanyagok, a napraforgó és a mustármag egy része Ukrajnából érkezett. Teljesen átrendeződött a piac.
Erre jött az infláció, az ársapka, a plusz adók, 2022-ben pedig még az aszály is. Mindezek tükrében kijelenthetem, nem vagyunk egyszerű helyzetben, de szerencsére a tartalékainknak köszönhetően tudjuk hozni a terveket, talpon vagyunk, dolgozóinkat megbecsüljük, 20 százalékos bérfejlesztést hajtottunk végre.
– Hogyan alakul a 2023-as esztendejük?
– A felén már túl vagyunk. Úgy tűnik, a terveket ismét tudjuk teljesíteni, ami a több évre előretekintő, előrekalkuláló stratégiai terveinknek, gazdálkodásunknak köszönhető. Biztos alapokon állunk. A fejlesztések terén jelenleg nem tudjuk hozni azt a feszített ütemet, mely a korábbi években jellemző volt, de a biztonságos működéshez szükséges fejlesztéseket igen.
– Mezőgazdasági szempontból milyen évet élnek meg?
– Elfogadható, szerencsére volt elegendő csapadék, nem úgy, mint tavaly. Vége a paprika és paradicsom szezonnak, a szerződéses partnereink jó minőségű alapanyagot szállítanak be. Így a jövő évi gyártáshoz garantált a minőségi alapanyag.
– Az infláció hatására sokan a bolti kiadásaikon kénytelenek spórolni. Mennyire érződik ez a boltjaikban?
– Mi is érezzük, hogy jelentősen csökkent a vásárlóerő. Az év első felében mintegy 15 százalékkal esett vissza az eladott mennyiség. A covid idején gyengélkedő gasztronómiai üzletág szerencsére már magára talált, a szállodák és éttermek rendelései visszaálltak, így ezek némileg kompenzálják a kiesést.
– 75 éves az Univer, Ön pedig 40 éve vezeti. Felelevenítené a kezdeteket?
– 1983. október elsején választottak meg a szövetkezet elnökének, előtte pedig hét éven át vezettem a hetényegyházi üzemet. A 40 év hosszú idő, bátran kijelenthetem az Univer a második családom. Úgy érzem, jó családfő vagyok. Rengeteg mérföldkő volt a négy évtized alatt. Sok olyan kollegám van, akik szinte a kezdetektől velem vannak. Nagy örömömre nagyszerű csapatom van. Ma már sok diplomás, jól felkészült szakember erősíti az
Univer kollektíváját. A gazdasági életben manapság óriási értéket képvisel a szellemi tőke, és e téren sem szégyenkezhet az Univer, az élen járunk. A 40 év alatt a technológia is sokat fejlődött, jól képzett szakemberekre van szükség. A cégcsoport ma már kilenc önálló vállalkozásból áll, valamennyit a folyamatos megújulás jellemzi, a piaci igényeknek megfelelően.
– A harmadik jubileum az Ön 85. születésnapja. Nyugdíjasként is aktív. Mi a titka?
– Köszönöm, jól érzem magam. Valójában csak papíron vagyok nyugdíjas. A munka éltet és célt ad. Minden nap bejárok dolgozni, kézben tartom a dolgokat, de azért a pihenésre, a töltődésre is odafigyelek. A csapatom nagyszerű, így a mindennapi ügymenetre már nem kell akkora intenzitással odafigyelnem. Szabadidőmben így több idő jut a lovastanyámra, ahol beteg gyerekeket fogadok.
– Nemcsak Ön, de az Univer cégcsoport is sokakat támogat. Jelenleg milyen területen vállalnak karitatív szerepet?
– Az óvodák, iskolák, idősekkel és hátrányos helyzetű csoportokkal foglalkozó intézmények mellett a tömegsportot támogatjuk. Nem utolsó sorban
saját, már nyugdíjas korú kollegáinkról sem feledkezünk meg.
– Továbbra is megtartják a fehérasztalos összejöveteleiket?
– A covid miatt nem tudtunk találkozni nyugdíjas kollegáinkkal, de egy kedves levél kíséretében ajándékutalványokat küldtünk számukra. Nagy örömünkre idén ismét lehetőségünk nyílt a hagyományos dolgozói rendezvényeink és nyugdíjas találkozóink megszervezésére. Közel 900 nyugdíjasunk van.

– Jelenleg mennyi az aktív dolgozói állomány?
– Több mint 1300 alkalmazottal dolgozunk, és mintegy 500–600 termelővel állunk szerződésben.
– Fejlesztések terén vannak terveik?
– A hetényegyházi üzemünk 1965-ben nyitotta meg kapuit. Eleinte savanyító-üzemként működött, ami idővel átadta a helyet a ma is ismert Univer ételízesítők gyártásának. Szerettünk volna itt a hungarikum Erős Pista és Piros Arany termékekhez méltó körülményeket kialakítani, ezért nemrég fejeződött be a hetényegyházi üzemünk teljes körű rekonstrukciója, közel 8 milliárd forint értékben. Olyan európai színvonalú üzemet hoztunk létre, amire nagyon büszkék vagyunk. Ez méltó ajándéka a 75 éves fennállásunknak. További terveink, hogy energiahatékonyság szempontjából
modernizáljuk boltjainkat, ahol lehetséges, ott napelemes rendszert szerelünk fel. A paradicsomüzemünknél nagy feladat a szürke víz elvezetésének megoldása, a mintagazdaságban pedig az öntöző program megvalósítása Nyárlőrinc és Lakitelek térségében. Végül szeretném hozzátenni: ebben a gyorsan változó világban különösen nagy teher hárul a munkatársaimra. Ezúton is köszönöm a hétköznapok során tanúsított helytállásukat és elkötelezettségüket.