Kezdőlap Egészség Jó közérzet és életöröm cukorbetegen is

Jó közérzet és életöröm cukorbetegen is

Egészségmegőrző szokások diabéteszeseknek

  • A világon 442 millió cukorbeteg él, ez az elképesztően magas szám annak is köszönhető, hogy az utóbbi évtizedekben egyre többen betegedtek meg diabétesszel. 1980-ban még csak 108 millió cukorbeteget regisztráltak.[1]
  • A cukorbetegség számos súlyos szövődménnyel is járhat, mint például vakság, stroke, alsóvégtag amputáció.[2]
  • Minden évben 1,5 millióan halnak meg a cukorbetegség és szövődményei következtében.[3]

A cukorbetegség ma már népbetegségnek számít. Nagyon sok az érintett világszerte. A betegség felismerése és helyes kezelése elsődleges fontosságú a betegség kimenetelének szempontjából. Erre hívja fel a figyelmünketidén is, november 14-én, a cukorbetegség világnapja.

A súlyos szövődmények kialakulásának esélyét pár könnyen betartható életviteli tanács segítségével jelentősen csökkenthetjük, és ezen túl még az életminőségünk, életörömünk mértéke is rengeteget javulhat, ha megfogadjuk őket. A gyógyszerek szedésén kívül tulajdonképpen az egészséges életmód alapjait érdemes erősíteni, úgymint az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és a stresszkezelés:

1.Tudatos stresszkezelés[4]: A stressz önmagában is átmeneti vércukorszint emelkedést válthat ki. Ez a stresszhormonokkal, mint például a kortizollalvan összefüggésben, hiszenazok cukorral látják ela szervezetet, amire stresszhelyzetben az optimális válaszreakciómiattszüksége is van. Azok az emberek, akik huzamosabb ideig tartós stresszben élnek, jobban ki vannak tévetehát a vércukorszint ingadozásoknak. Ezért sajátítsunk el olyan stresszkezelési technikákat, mint a jóga, a meditáció, a légzőgyakorlatok, de bármilyen rendszeres sport, az alkotómunka vagy akár a kognitív- vagy a pszichoterápia is rengeteget segíthet!

2. A reggeli egyszerűen kötelező[5]:Azoknak a 2-es típusú cukorbetegeknek, akik kihagyják a reggelit általában egész nap magasabb a vércukorszintjük. Ezért fontos, hogyilyenkor fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk, ami egész délelőttre jólakottságérzetet biztosít nekünk.

3. Friss gyümölcsökkel, rostos élelmiszerekkel teli tányér[6]:Az adagok csökkentésével és a szénhidrátforrások milyenségének megválasztásával sokat tehetünk azért, hogy vércukorszintünk kiegyensúlyozottabb maradjon. A lassabb felszívódású, teljes kiőrlésű szénhidrátok, illetve a gyümölcsök és zöldségek, nem emelik meg olyan hirtelen a vércukrot, mint az egyszerű szénhidrátok, és hosszabb ideig okoznak teltségérzetet, sőt még az emésztésünket is javítják.

4. Gyakori, mértéktartó étkezések[7]: Ha gyakran, de kis adagokat eszünk, az nemcsak vércukorszintünket segít karban tartani, de testsúlyunkat is. A súlyvesztés ráadásul jó hatással van a vérnyomás, koleszterin- és vércukorszint alakulására.

5. Egészséges snack-ek és egészséges innivalók[8]: A bolti, csomagolt nassolnivalók helyett válasszon teljesértékű ételeket a kisétkezésekhez is, például magvakat vagy egyéb egészséges ételeket! Talán mondanunk sem kell, hogy az édesített üdítőitalok, akár gyümölcslé, akár szénsavas üdítő teljesen tiltólistások a cukorbetegek számára.

6.Kerülje a feldolgozott, finomított élelmiszereket![9]:Részesítse előnyben a friss alapanyagokból, otthon készült élelmiszereket a gyorséttermi vagy feldolgozott, készételekkel szemben, melyek csak plusz megterhelést jelentenek a szervezetnek.

7.Ön ugráljon, ne a vércukra![10]: A rendszeres testmozgás segít megőrizni sejtjeink inzulinérzékenységét, ígykevesebb inzulin is elég lesz a vércukorszint szabályozásához. Sőt, mivel az izmoknak cukorra van szükségük a működésükhöz még közvetlenül is csökkenti a vércukorszintünket. Emellett még stresszlevezetésnek is nagyszerű, és segít leadni a súlyfelesleget, ami számos tekintetben javítja általános egészségünket.

8.Elegendő alvás[11]:Kevésbé ismert tény, de a kielégítő mennyiségű alvás is hozzájárul vércukorszintünk karbantartásához.

9.Vércukorszint ellenőrzése és szűrővizsgálatok[12]:A súlyos szövődmények elkerülése végett, létfontosságú, hogy vércukor- és vérzsírszintünket rendszeresen ellenőrizzük, lábaink, szemünk, vesénk állapotát szintén, hogy időben észrevehessük, ha gond van.


10.Nőknek extra odafigyelés[13]:A menstruációs ciklus is befolyásolhatja a nők vércukorszintjét, ezért érdemes egész hónapban figyelni a vércukorszintünket, hogy változik-e a ciklus egyes szakaszaiban. Orvosunk az ingadozás mértéknek megfelelően lehet, hogy úgy dönt, hogy a gyógyszeres kezelést is ehhez igazítja.

Van, akinek nehéz, van, akinek könnyebb betartani ezeket a jó szokásokat. De ne feledjük, ha nehéz, az csak azt jelenti, hogy apróbb lépésekkel érdemes belekezdenünk megvalósításukba, éppen akkorákkal, amit még hosszútávon tartani is tudunk. A lényeg az, hogy, ha már valami jó dolog a szokásunkká vált, jöjjön a következő lépcsőfok, és apránként, szinte észrevétlenül célba is jutunk!


[1]https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes

[2]https://www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_1

[3]https://www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_1

[4]https://www.metropolisindia.com/blog/disease/15-everyday-health-tips-for-diabetics

[5]https://www.metropolisindia.com/blog/disease/15-everyday-health-tips-for-diabetics

[6]https://www.metropolisindia.com/blog/disease/15-everyday-health-tips-for-diabetics

[7]https://www.metropolisindia.com/blog/disease/15-everyday-health-tips-for-diabetics

[8]https://www.metropolisindia.com/blog/disease/15-everyday-health-tips-for-diabetics

[9]https://www.metropolisindia.com/blog/disease/15-everyday-health-tips-for-diabetics

[10]https://www.metropolisindia.com/blog/disease/15-everyday-health-tips-for-diabetics

[11]https://www.metropolisindia.com/blog/disease/15-everyday-health-tips-for-diabetics

[12]https://www.metropolisindia.com/blog/disease/15-everyday-health-tips-for-diabetics

[13]https://www.metropolisindia.com/blog/disease/15-everyday-health-tips-for-diabetics