Kezdőlap Hírek KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HÍREK BÁCS-KISKUN VÁRMEGYÉBŐL

KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HÍREK BÁCS-KISKUN VÁRMEGYÉBŐL

Előző hét pénteken a Látni és Látszani kampány Light Friday programjához csatlakoztak a főkapitányság baleset-megelőzési munkatársai és egy Gong Rádióval közös rendezvényen várták az érdeklődőket Kecskemét főterén.

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2361-en lépték át. A jogsértések elkövetőinek minimum 39.000 forint közigazgatási bírságot kell fizetniük. Az a sofőr, aki Soltvadkert belterületén 103 km/h-val közlekedett, valamint egy másik autós, aki az 5205-ös számú úton 50 km/h helyett 97 km/h-val hajtott, ennél magasabb összegű bírságra számíthat.

Az egyenruhások húsz olyan sofőrt szűrtek ki a forgalomból a múlt héten, aki a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott.

Bács-Kiskun vármegye közútjain hétfőtől vasárnapig hetven olyan baleset történt, amely rendőri intézkedést igényelt.

Ahogy arról előző héten beszámoltunk, a vármegyei rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési munkatársai és a Gong Rádió 2023. november 3-án délután egy nyereményjátékkal egybekötött rendezvényen várta az érdeklődőket Kecskemét főterén. Az esemény az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által meghírdetett Light Friday elnevezésű programjához csatlakozott. A rendezvény tehát az előző hetekhez hasonlóan szintén a láthatóság jegyében telt. Az időjárási viszonyok miatt ugyan elmaradt a kerékpáros felvonulás, egy későbbi időpontban kerül megtartásra, de a szerencsések láthatóságot javító közlekedésbiztonsági eszközöket nyerhettek. A program még az esős idő ellenére is nagy sikert aratott a városlakók körében. A közlekedési szakemberek és a rádió munkatársainak célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az őszi és téli közlekedésre való átállás veszélyeire, a látni és látszani elv fontosságára.

Az esős idő beköszöntésével a járművetők figyelmét is felhívjuk, hogy ősszel és télen a közúti közlekedési balesetek jellemző okaként fordul elő, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy az időjárás megváltozása miatt mérsékelt sebességgel és körültekintően közlekedjenek! Fontos, hogy a gépjármű világítóberendezései is megfelelően működjenek, és ne legyenek szennyezettek! Az őszi- téli átállás időszakában célszerű lehet egy szakműhelyben elvégeztetni a jármű teljes műszaki átvizsgálását.

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság!