Kezdőlap Kecskemét Budapest LEGALÁBB 100 – ŐRIZETBEN A CSALÓ 

LEGALÁBB 100 – ŐRIZETBEN A CSALÓ 

A Mátrix Projekt keretében rendőrkézre került egy budapesti fiatal, aki kamu internetes hirdetésekkel próbált pénzt szerezni. A többtucatnyi sértett felkutatása folyamatban van.

Budapesti online csalóra csaptak le a Kecskeméti Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai 2023. október 25-én reggel. Az alig 19 éves H. Kálmán a gyanú szerint több tucat embert károsított meg néhány hónap alatt. A fiatal legalább öt banknál nyitott számlát a saját nevére és ismerősei nevére, majd az egyik népszerű internetes oldalon bútorokat, háztartási gépeket hirdetett meg eladásra úgy, hogy azok nem is voltak a tulajdonában.

Kihallgatásán elmondta, hogy könnyű pénzszerzési lehetőségnek gondolta ezt a csalási formát, mivel a korábbi munkahelyein nem érezte jól magát. A módszere általában az volt, hogy előre csupán a „szállítási költséget”, esetleg a termék árának a felét utaltatta el a gyanútlan áldozatokkal, akik így – a biztonságosnak gondolt utánvételes fizetés miatt – már nem is gyanakodtak átverésre. A férfi a kisebb-nagyobb pénzösszegeket azonnal leemelte a bankszámláiról, és élettársával együtt mindent magukra költöttek.

A kecskeméti nyomozók az eddigi kihallgatások alapján ötrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás miatt vették őrizetbe a fiatalt, ám a még elemzés alatt álló bankszámlakivonatok, telefonhívások alapján a sértettek száma akár a százat is meghaladhatja. A rendőrök az elkövetkező néhány hétben mindenkit meg fognak keresni, aki pénzt utalt a bűnelkövető valamelyik bankszámlájára. A férfit – a bűnismétlés reális veszélye miatt – őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. A rendőrök azt is vizsgálják, hogy voltak-e társai, és ha igen, azok mivel gyanúsíthatóak.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.