Kezdőlap Események Minibölcsődét alakítanak ki Rémen

Minibölcsődét alakítanak ki Rémen

Rém község életében két nagy beruházást érdemes kiemelni a 2023-as esztendő második félévéből. A közelmúltban zárult az egyedi szennyvízkezelési projekt, melynek során a településen élők a szennyvizüket egy új berendezés által a jövőben tisztítottan a talajba engedhetik vissza. Emellett az év végéig elkészül az új minibölcsőde. A részletekről Papp Imréné polgármester adott tájékoztatást.

Rém község önkormányzata a Vidékfejlesztési Programon sikeresen pályázott az Egyedi szennyvízkezelési programra. Ennek eredményeképp: kisebb kapacitású, egyedi szennyvízkezelő berendezéseket vásároltak, melyek működtetése révén a tisztított szennyvíz felszíni vízbe vagy elszikkasztás után talajba vezetik a jövőben. A teljes költség 324 millió forint volt, ebből 308 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek, a fennmaradó részt saját forrásból finanszírozták meg. A berendezéseket a lakosság kapta, valamint az önkormányzati intézmények. A 159 háztartásnak mintegy 100 ezer forint hozzájárulást kellett fizetnie, egy év alatt törlesztőrészletekben. A berendezések már üzemelnek.
A másik nagy beruházás az új minibölcsőde kialakítása, mely januártól már hét gyermeket fogadhat. Az önkormányzat pályázatot nyújtott be a vármegyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatára. Sikerrel, 71 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból minibölcsőde épül a településen. Régi igény mutatkozott a rémi családok részéről a 0–3 éves korú kisgyermekek bölcsődei elhelyezésére.
A minibölcsőde a községháza használaton kívüli épület részében valósul meg. Teljesen elkülönített, külön bejárattal és udvarral rendelkező helyiségeket alakítják át bölcsődei intézménnyé ezekben a hetekben. A meglévő épületrész belső átalakításával, felújításával, az épületgépészeti és elektromos rendszer kiépítésével, a hozzá kapcsolódó udvarrész és melléképület megújítása az év végére készül el. A fejlesztés két munkahelyet is teremt.
A településen a közelmúltban készült el az új közösségi játszótér is. A parkerdei játszóteret bővítették új játékelemekkel és kerítést építettek a létesítmény köré.