Kezdőlap Zenei élet Richard Wright: Wet Dream (2023 Remix)

Richard Wright: Wet Dream (2023 Remix)

A Pink Floyd billentyűsének első szólóalbuma Richard Wright nyolcvanadik születésnapjára jelent meg újra.

Az érdekességek és jubileumok sorát még tetézi az is, hogy ez az album az 1978, szeptember 22-i debütálása után pont negyvenöt évvel jelent meg újra – és először újra 33-as fekete lemezen.

Külön szomorú aktualitást ad ezen újrakiadásnak, hogy Richard Wright éppen tizenöt éve: 2008. szeptember 15-én hunyt el.

A kiadvány – amely új, a Dolby Atmos által feljavított hangzással élvezhető – első alkalommal érhető el a streaming felületeken, valamint további exkluzív tartalmakkal CD és blu-ray formában is.

A Wet Dream albumot egyébként maga Richard Wright producerelte – és egy kivétellel a dalokat is mind maga írta. Ma azt mondanánk, hogy ez egy chill out műsor – Pink Floydosan laza, meditatív stílusban. Az albumon átívelő téma a lazítás, a nyár és a nyaralás, a szabadság – nem is csoda, hogy a felvételek pont Dél-Franciaországban készültek: két nagyszerű Pink Floyd album – az 1977-es Animals és az 1979-es ikonikus maga-siker: The Wall közé beékelődve.

Ezért talán nem is meglepetés, hogy a Wet Dream a maga idején nem okozott különösebb feltűnést – kisebb sikert is csak a későbbi CD-kiadás okán az Egyesült Államokban és Kanadában: az 1990-es években; majd Wright halála után Ausztráliában. Mai füllel e kivételes lemezt meghallgatva azonban nem pusztán egy zenetörténeti kordokumentumot hallunk, hanem egy nagyos is élvezetes és könnyen átélhető lenyűgöző programot!

A korong mostani újrafelfedezésével nyilvánvalóvá válik, hogy Richard Wright milyen sokat tett hozzá anya együtteséhez: a Pink Floydhoz. Különleges ritmusmintái, dalszerkezete és játékstílusa mind rávilágítanak egyedi tehetségére és a modern zenére gyakorolt hatására.

Komlós József JR