Kezdőlap Zenei élet The Beatles: Now And Then – The Red Album & Blue Album

The Beatles: Now And Then – The Red Album & Blue Album

A THE BEATLES KÉT IKONIKUS VÁLOGATÁSALBUMA, A 1962-1966 (THE RED ALBUM) ÉS A 1967-1970 (THE BLUE ALBUM) NOVEMBERBEN KIBŐVÍTETT GYŰJTEMÉNYEKKÉNT JELENT MEG: A 2023-AS ÚJRAKIADÁS KÜLÖNBÖZŐ, FIZIKAI ÉS DIGITÁLIS FORMÁTUMOKBAN, VALAMINT SZTEREÓ ÉS DOLBY ATMOS VERZIÓKBAN IS ELÉRHETŐ.

2023 novemberében a friss hírekben az egyik legnagyobb szenzáció egy olyan zenekarról szólt, amely éppen hatvan éve robbant be első nagylemzével a popzenében, és mindössze hét évnyi reflektorfény után fel is oszlott. Mégis ők négyen lettek a poptörténelem legnagyobb zenekara. A szenzációt nem pusztán az ötven év után újra kevert és újra kiadott ikonikus dupla gyűjteményeik, hanem a frissen megjelentetett és ez eddig kereskedelmi forgalomba még nem hozott – eddig cask demóként létező, de most a mesterséges intelligenciával restaurált utolsó Beatles-dal jelentette!

A Now And Then november 2-án csütörtökön 16:00-kor jelent meg az Apple Corps Ltd./Capitol/Ume gondozásában. A dupla oldalas kislemezre felkerül az első és az utolsó Beatles-dal is: az együttes 1962-es debütáló single-je, a Love Me Do, és a Now And Then. A dalok stereo és Dolby Atmos® változatait digitálisan és a streaming platformokon is elérhetők. A kiadvány további különlegessége a borítója, amelyet a méltán híres Ed Ruscha álmodott meg. A Now And Then mellett egy videóklip is kijött november 3-án, pénteken.

A The Beatles rajongói egyéb meglepetésekre is számíthatnak: november 1-jén érkezik például Oliver Murray 12 perces, Now And Then – The Last Beatles Song című dokumentumfilmje is, amelyben Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison, Sean Ono Lennon és Peter Jackson is feltűnik. Az alkotást 21:30-kor mutatják be a zenekar YouTube csatornáján – így a rajongók világszerte megismerhetik az utolsó Beatles-dal történetét a rövidfilmben látható, exkluzív felvételeken keresztül. Nézd meg az előzetest ITT!

A The Beatles tagjai nemcsak egy csapatként, hanem egyedülálló zenészekként is lenyűgözték a közönséget tehetségükkel és bámulatos dalaikkal. Az együttes hosszú és eseménydús útjának és gazdag zenei örökségének köszönhetően most végre hivatalosan is megérkezik a Now And Then, azaz a legutolsó Beatles-sláger. A dalt John Lennon írta és énekelte fel, később pedig Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr társaságában formálgatta. A számot négy évtizeddel később Paul és Ringo újra elővették, és elvégezték rajta az utolsó simításokat.

A Now And Then az 1970-es években született,amikor John épp friss ötleteihez rögzített felvételeket New York-i otthonában. Paul, George és Ringo 1994-ben kapták meg a demókat Yoko Ono Lennonon keresztül. A szerzemény végső verziója az 1995-ben és 1996-ban, a The Beatles Antológia projekt keretében kiadott Free As A Bird és Real Love című dalokhoz hasonlóan készült: az első felvételekhez képest jóval később nyúltak vissza az egykori Beatles-tagok a korai demókhoz. Paul, George és Ringo Jeff Lynne producert is bevonták a munkálatokba, de évtizedekkel ezelőtt nem volt még olyan technikai megoldás, amely által tiszta hangzást érhettek volna el, felhasználva Lennon régi felvételeit. Az egykori Beatles-tagok ennek ellenére sohasem vetették el a számmal kapcsolatos céljaikat.

Az, hogy a Now And Then 2023-ban megjelenhet, részben Peter Jackson díjnyertes, The Beatles: Get Back című dokumentumsorozatának is köszönhető, hiszen a hangrestaurálási munkálatok és a WingNut Films csapatának segítségével olyan audiotechnikai megoldást alkalmaztak a film készítői, amely által a régi felvételek újra felhasználhatóvá váltak a zenekar számára az alkotási folyamatokban. Ennek a megoldának volt köszönhető az is, hogy 2022-ben megjelenhetett a Revolver újrakiadása – ezért került újra fókuszba az előadók körében a Now And Then. Jackson csapatával és Emile de la Rey segítségével végül sikeresen elérte, hogy John Lennon zseniális házi felvételeiből külön-külön lehessen felhasználni az éneket és a billentyűjátékot, feljavított, kristálytiszta hangzással.

Paul és Ringo végül 2022-ben láttak munkához újra a dal kapcsán: John énekhangja mellett George 1995-ben rögzített gitárfelvétele is felcsendül a dalban, ezt pedig Ringo utólag

Szintén az Apple Corps Ltd./Capitol/UMe gondozásában élrkezett meg a világszenzációt keltő kislemez után november 10-én a The Beatles 1962-1966 (The Red Album) és 1967-1970 (The Blue Album) című válogatásalbumainak 2023-as újra kiadása is.

Az először pontosan fél évszázada: 1973-ban kiadott két válogatásalbum új megjelenései kibővített dallistával jelentek meg – digitálisan és streamingen a stereo és a Dolby Atmos verziók is elérhetők lesznek. A fizikai gyűjtemény tartalma: 4 CD – illetve egy 6 darabból álló 180-grammos vinyl LP gyűjtemény (Red és Blue egyaránt) csúsztatós tokban. A Love Me Do UK single változata ezúttal a 1962-1966 (2023 Edition) albumra, a Now And Then pedig a 1967-1970 (2023 Edition) albumra kerül fel.

Felölelve a zenekar munkásságát és legnagyobb slágereit: összesen 21 újonnan hozzáadott szám lesz hallható a lemezeken: ezek közül tizenkettő a piros, kilenc pedig a kék LP-n kapott helyet.

.