Kezdőlap Hírek A humor és a jókedv a nehéznapokat is könnyebbé teszi

A humor és a jókedv a nehéznapokat is könnyebbé teszi

DR. ÁBRAHÁM TIBOR neve hallatán sokaknak elsőre a konzervgyárak jutnak eszükbe, ugyanakkor a neves szakember saját újságot alapított, megírta az Életregényét, mindig is jelen volt a közéletben, szereti a természetet és nagy kutyabarát. Nyugdíjasként is aktív életét él. Számára még a szürke hétköznapok is boldogak, ráadásul mindezt a jókedv és humor fűszerezi.

Konzervgyár
Dr. Ábrahám Tibor élete szorosan összekapcsolódik a térség konzervgyáraival. A hatvanas évek végén vette kézhez első diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán élelmiszeripari gépészmérnökként, később mérnök tanári és közgazdász diplomát is szerzett. A vegyipari gépekről írott munkájával pedig egyetemi doktori címet kapott.
Az egyetem után, 1968-tól 1992-ig a Nagykőrösi Konzervgyárban dolgozott, üzemi főgépész, tmk-vezető, igazgató-helyettes, majd műszaki igazgató beosztásban. Mindeközben több újítást, szabadalmat valósított meg.
Az évek alatt felfelé haladt a ranglétrán Nagykőrösön, később pedig Kecskeméten is letette névjegyét. 1992-től Nagykőrösön a Bonduelle zöldségfeldolgozó konzervgyár vezérigazgatója lett. 1999-től a Kecskeméti Konzervgyár vezérigazgatója, majd rövid ideig Kecskeméten, az UNIVER Product Rt. vezérigazgató-helyetteseként dolgozott. 2005-től 2017-es nyugdíjba vonulásáig a Kecskeméti Konzerv Kft. gyárigazgatója, résztulajdonosa volt. Mindezeken túl többszörös újító, konzervipari és csomagolás technikai szak- és tankönyvek szerzője, illetve társszerzője, és hat humoros kötet írója.
A konzervipari terület mellett a szakma oktatásába is bekapcsolódott. 1973-tól 1989-ig a Nagykőrösi Toldi Miklós középiskolában tanított, később a felnőttképzésből is kivette részét.
Közélet és Életregény
A munka mellett sokrétű közéleti tevékenységet is folytatott, többek között az Országgyűlésben kamatoztatta a civil életben megszerzett tapasztalatait.
Dr. Ábrahám Tibor azonban eddigi életével nemcsak szakmailag, hanem emberileg is példát mutatott a jövő generációjának, néhány éve jelent meg Életregény című kötete. Vallja: „Életemet áttekintve, csodálatosnak tartom, az akkori körülmények ellenére is. Megéltem, amit egy ember kaphat a sorstól, a tudás és az alkotás örömét. S mindezek mellett érző emberi lélekkel áldott meg a sors. Más jobb nem is történhetett volna velem.”
Saját nehézségekkel és örömekkel teli életútján keresztül mutatja be azt a kort, amelyben élt, és él ma is.
Írás a szenvedélye
A reál beállítottság mellett végig kíséri életét a humán terület iránti szenvedélye. Már gyermekkorától szeretett írni, kedvelte a verseket, sokat ma is fejből elmond. Mindezt megkoronázza a humor, mely a mindennapjai része.
Nyugdíjasként saját, független újságot alapított, melynek fókuszában a nagykőrösi események állnak. A Heti Híreknek nemcsak főszerkesztője, hanem egyik publicisztája is.
Az újsággal nem a pénz motiválja, csak az, hogy jelen legyenek a város életében, kinyilvánítsák véleményüket, hírt adjanak az eseményekről.
Humor az élete része
Szereti megosztani a nézeteit, három rovata is van. Főként közgazdász szemmel vizsgálja az eseményeket, de a humor sem hiányzik az írásaiból. Olykor kap támadásokat, de nem zavarja. Őt csak az igazság érdekli. A humormorzsáiból pedig minden hétre több is jut, immár több mint húsz éve.
Az újság mellett Ábrahám Tibornak a humoros írásai már hat kötetet felölelnek nyomtatott formában. Emellett a konzerviparhoz kapcsolódóan több szakkönyvet is írt az évtizedek alatt.
Úgy véli: a humor elengedhetetlen a mai világban, szerencsére őt megáldotta vele a sors. Szeret anekdotázni, görbe tükröt mutatni a világnak, de az életbölcsességeit is szívesen átadja. Végig kíséri az életét a jó kedv, amiért mindenkor hálás.

Kutya, az ember legjobb barátja
Ábrahám Tibor gyermekkora óta szereti a kutyákat. Nagykőrösi otthonába jelenleg hat kutyát tart. Mindegyik nagyon szeretetreméltó, rengeteg örömet adnak a szürke hétköznapokon is. Rendszeresen főz is nekik, hogy tápláló, egészséges kosztot fogyaszthassanak, és természetesen a napi közös séták sem maradhatnak el.
Díjak, kitüntetések
Kiváló Újító (1974), Kiváló Arany Fokozatú Feltaláló (1977, 1982, 1984), Élelmiszeripar Kiváló Dolgozója (1975), Magyar Élelmiszeripari Tudományos Egyesület Nívó díja (1976), Ifjúságért Érdemérem (1981), Ipar Legjobb Egyszemélyi Újító Elbírálója (1982), Munka Érdemrend bronz fokozata (1988) Nagykőrös Pro Urbe Díja (1996), BME ,,Tiszteletbeli
külsős Oktatója” (2015), Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata (2015)