Kezdőlap Egészség A magyar termelői méznél nincs is jobb

A magyar termelői méznél nincs is jobb

Ismét személyes jelenlét mellett rendezték meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált december 9-én. Az országos rangú seregszemlén hazánk legjobb termelői mézei közül választották ki a legjobbakat.

A Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közös pályázatot írt ki az „Év kiváló Magyar méze 2023” cím elnyerésére. A megméretés célja: a kereskedelmi forgalomba kerülő termelői és áruházi természetes eredetű mézek minőségi kontrollja, szakszerű bírálata.
Idén 398 mézzel neveztek be a hazai méhészek. A zsűri két körben és több kategóriában bírálta a mézeket. Nevezési kategóriák a következők voltak: Akácméz, Repce méz, Napraforgó méz, Hársméz, Virágméz, Egyéb fajtamézek, Mézkészítmények. A zsűri munkájában részt vett Borszéki Viktória mézkirálynő is, aki a méhészeti termékek jótékony hatásaira, és széles felhasználási lehetőségeire is felhívta a figyelmet.
A novemberi első körös zsűrizés eredménye után továbbjutott mézeket független laboratóriumi vizsgálat alá vetették, ahol kémiailag is megvizsgáltak a
finomságokat, kizárták azokat, melyek nem feleltek meg a kritériumoknak. Végül a kategória győztes mézek közül választották ki az év kiváló magyar mézét.
Idén az „Év kiváló Magyar méze 2023” címet a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze érdemelte ki.
A díjkiosztón Göndöcs Benedek Méhészetért emlékéremmel ismerték el dr. Nagy István agrárminisztert. A laudációban kiemelték a magyar méhészetért tett vitathatatlan érdemeit.
Az országos rangú Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál a megalapítása óta eltelt 15 év alatt turisztikai látványossággá nőtte ki magát. A szervező Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesületnek fő célja a természetes és minőségi mézek, valamint méhészeti termékek megismertetése, a méhek védelme, a méhek munkájának fontosságára való figyelemfelhívás.
Balogh Erika gyulai méhész, a belvárosi sétáló utcában található Gyulai Mézeskuckó üzemeltetője, aki maga is aktív tagja a fesztivált szervező Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesületnek. Az ismert méhész elmondta: a kezdeti céljuk nem változott, a hazai termelői mézeket népszerűsítik. Szeretnék minél több emberhez eljuttatni az üzenetet, hogy a méz egészséges, ráadásul ételek sokaságához felhasználható. Aki igazán egészséges mézet szeretne, válassza a hazai méhészek mézeit, melyek kellő gondoskodással, csak természetes alapanyagokból készülnek.
A Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválról további érdekességek, eredmények megtalálhatók: Facebook/Év Kiváló Magyar Méze verseny hivatalos oldala