Kezdőlap Diákélet A Neumann János Egyetem a gazdasági növekedés motorja!

A Neumann János Egyetem a gazdasági növekedés motorja!

Nagy érdeklődés övezi a COP 28 klímacsúcson egyedüli magyar kiállítóként jelen lévő Neumann János Egyetemet. Az Egyesült Arab Emírségekben december 12-ig tartó rendezvényen a világ szinte minden állama képviselteti magát a jövő fenntartható gazdasági szerkezetének kialakítása érdekében. A kecskeméti egyetem dubaji standját Varga Mihály pénzügyminiszter is felkereste, ahol bemutatkozik az egyetem legújabb járműipari innovációja a Neumann H2.

A kecskeméti Neumann János Egyetem legújabb járműipari innovációja a Neumann H2 esetében egy olyan modellről van szó, ami megelőzve korát, határozott irányvonalat jelöl ki a technológiai fejlődés fenntartható lehetőségei között. A hidrogén felhasználás szempontjából fontos kiemelni, hogy a hidrogén elterjedése azért váratott eddig magára, mert elemi formában sokáig hozzáférhetetlen volt.


A mostanáig alkalmazott fosszilis alapú hidrogéntermelés lehetőségei olyan környezeti terhelést jelentettek, amelyek szemben álltak a klímavédelmi célokkal. A kutatás irányait azonban megváltoztatta a hidrogén zöld energiából való előállításának tömeges elterjedése, amelynek az alapja a sokak által ismert vízbontás. Az alapanyag pedig akár tisztított szennyvíz is lehet.
A NeumannH2 esetében azonban nem csak a hidrogén alapú, napenergiával is támogatott és mesterséges intelligenciával is irányított működése az egyetlen lényeges szempont mert az innováció jelenlegi formájában nem elsősorban egy piaci termék, hanem sokkal inkább egy olyan szimbólum, amely tökéletesen megmutatja a kecskeméti felsőoktatási intézménynek a jövőképességét és a következő évekre meghatározott feladatait.
Magyarország gazdaságának növekedése szempontjából fontos kiemelni, hogy a piaci szerkezet progresszív átalakulása képzett erőforrás nélkül nem megy. A Neumann János Egyetem a COP28 klímacsúcson való megjelenésével és bemutatott innovációjával a jövő gazdasági növekedéséhez nélkülözhetetlen humán erőforrás előállítására való képességére kívánja felhívni a figyelmet.
A jövő gazdasági növekedésének az oktatás szempontjából is más feltételei vannak. Ebben a folyamatban a gazdasági szereplők és az oktatás már kéz a kézben jár, és önálló termékekkel, valamint szolgáltatásokkal képes ez az érdekközösség meghatározni a piaci folyamatokat. Az új szemlélet a felsőoktatás finanszírozását is érinti azáltal, hogy a gazdaság szereplői és az állam már kizárólag versenyképes és az aktuális kihívásokra reagálni képes szakemberekre tart igényt.
A NeumannH2 tehát inkább tekinthető egy olyan kutató és oktató platformnak, amely egy úttörő felsőoktatási és tudományos módszertanba illeszthető. A járműben megvalósult gépészeti, elektronikai és informatikai fejlesztések a Neumann János Egyetem kutató kompetenciáját, oktatási színvonalát és hírnevét reprezentálják és minősítik. A prototípusfejlesztés szempontja tehát nem piacképes termék létrehozása volt, hanem annak a lehetőségnek megteremtése, hogy innovatív
megújuló energiákra alapozott energiarendszereket tudjanak az egyetemen valós körülmények között fejleszteni és tesztelni.