Kezdőlap Zenei élet Beethoven and Beyond – María Dueñas

Beethoven and Beyond – María Dueñas

Egy újabb emelkedő csillagot ismerhetünk meg a Deutsche Grammophon új lemezén: María Dueñas a Manfred Honeck vezényelte Bécsi Szimfonikus Zenekarral vette fel a Musikverein Aranytermében debütáló albumát – melyen Beethoven hegedűversenyét játssza saját kadenciáival.

María Dueñas Fernández 2002. december 4.-én született Granadában. Bár családjában nem voltak zenészek, de szülei kiskorától pártolták zenei ambícióit és a komolyzenei iránti érdeklődését. Hét évesen beiratkozott az Ángel Barrios Konzervatóriumba, 11 évesen elnyerte a Juventudes Musicales de Madrid ösztöndíját, melynek révén a drezdai Carl Maria von Weber Zeneművészeti Főiskolán tanulhatott. Ezután Bécsbe költözött, hogy Boris Kuschnirnál tanuljon, és beiratkozott a bécsi Zenei- és Színművészeti Egyetemre és a Grazi Egyetemre.

Dueñas egy sor nemzetközi hegedűversenyt megnyert: 2018-ban a Vladimir Spivakov Nemzetközi Hegedűversenyt, 2021-ben a Yehudi Menuhin Verseny I. díját és a közönségdíjat; a Viktor Tretyakov Grand Prix-t, 2023-ban pedig elnyerte a Kissinger Sommer fesztivál Luitpold-díját. A Rheingau Zenei Fesztiválon szakmai díjat kapott, de kiérdemelte a BBC Radio 3 „New Generation Artist 2021-23” címet is.

Pazar bemutatkozás ez a születésnapos ifjú spanyol zseninek: hiszen még csak ezekben a napokban töltötte be a huszonegyet – de nemzetközi szinten már őt tartják korunk legkiemelkedőbb spanyol hegedűművésznek, és generációja egyik legígéretesebb zenészének. Aki Európában, és az Amerikai kontinensen, a legnevesebb koncerthelyszíneken, a legnevesebb zenekarokkal és a legnagyobb sztárokkal lép fel együtt teltházzal. María Dueñas a Nippon Music Foundation jóvoltából a Stradivarius „Camposelice” és a Deutsche Stiftung Musikleben ösztöndíjasaként egy Gagliano mesterhegedűn játszik – a most megjelent lemezen is.

Maria Diuenas kivételes képességekkel felvértezett nagyszerű előadóművész, hegedűhangja számomra az ötvenes-hatvanas évek legendás hegedűseit idézi a mában. De egyben kamarazenész, a Hamamelis Quartett alapítója és ígéretes zeneszerző is. 13 évesen komponálta a Búcsú című darabot, amely 2016-ban elnyerte a Robert Schumann Nemzetközi Zongoraverseny díját. Darabját később videoklipként is elkészítették.

Manfred Honeck vezényletével éppen a Pittsburgh Szimfonikus Zenekarral és az Oslói Filharmonikusokkal szervezett koncertjein lépett fel – így aztán egyértelmű döntés volt, hogy María Dueñas bemutatkozó dupla albumának darabjait is – fő darabként Beethoven hegedűversenyének felvételével – együtt készítik el a Bécsi Szimfonikusok közreműködésével.

Az albumon – a címre utalva – a népszerű verseny mellett Spohr, Ysaÿe Saint-Saëns, Wieniawski és Kreisler öt-tíz pernyi, zenekari kíséretes, technikás ráadásdarabjai is szerepelnek – valamint érdekes adalékként a második CD-n e szerzők szóló kadenciái Beethoven hegedűversenyéhez.

Komlós József JR