Kezdőlap Zenei élet Brandee Younger: Brand New Life

Brandee Younger: Brand New Life

Az a jazzbarát, aki inkább a klasszikusan modern vonulat híve, ámde érdekli a kortárs jazzélet – az feltétlenül hallgassa meg az amerikai hárfaművésznő vadonatúj lemezét! De aki pusztán csak egy olyan zenét keres, melynek hallgatása alatt ellazulhat és szárnyalhat lélekben – az is örömet fog találni benne.

A New Yorki hárfaművésznő: Brandee Younger nem régen töltötte be a negyvenet – s mára már a nemzetközi jazzélet sokoldalú és ismert előadójává, tanárjává és kamaramuzsikusává vált. Finom, technikás játékával új színeket visz a jazzbe – amint azt most kiadott lemezén is végig élvezheti a hallgató.

A tavaly Grammy-díjra is jelölt Brandee Younger neve 2006 óta közreműködőként nem kevesebb: mint negyvenhárom albumon szerepel, valamint két válogatáson. Első saját kislemeze 2011-ben jelent meg – és a rangos jazz-kiadó: az Imoulse! által gondozott 2023-as albuma már a hatodik szólólemezinek sorában.

Brandee Younger saját együttesét vezeti, szólistaként lép fel, és dolgozott közreműködőként olyan zenészekkel: mint Pharoah Sanders, Jack DeJohnette, Charlie Haden, Bill Lee és Reggie Workman – valamint más népszerű művészek projektjeiben, mint például Lauryn Hill, John Legend, Ryan Leslie, Drake Maxwell, The Roots, Moses Sumney és Salaam Remi. De híres Ravi Coltrane szaxofonossal végzett munkájáról is – mellette felvételeket készít és turnézik Makaya McCraven dobossal és producerrel is. Jelen albumán Mumu Fresh, Pete Rock, Me’Shell NdegéOcello és 9th Wonder működik közre.

Mindeközben pedig Brandee Younger művészete által a klasszikus játékstílus mellett jazz, soul és funk hatásokkal gazdagította a hárfa-játék hagyományait – elődei és bálványai: Dorothy Ashby és Alice Coltrane nyomdokain haladva.

A hárfa, mint jazzben is elfogadott hangszer kezdetei Dorothy Ashby-hez, az úttörő detroiti hárfáshoz vezetnek vissza, akinek 1968-as Afro-Harping albuma alapozta meg a hangszer szerepét a poszt-bop jazzben. És kevesen testesítik meg jobban ezt az örökséget, mint Brandee Younger.

A Brand New Life tulajdonképpen Brandee Younger tisztelgése Ashby eredményei előtt: a lemez legtöbb darabját ugyanis eredetileg Ashby írta vagy adta elő, köztük a műsort lezáró Stevie Wonder „If It’s Magic” című művét: mely Brandee Younger egyik első találkozása volt Ashby játékával. Brandee Younger ennek kapcsán mondta, hogy az album létrehozása „egy életre szóló álom volt”, amelyre eddig nem érezte magát felkészülve.

Komlós József JR