Kezdőlap Zenei élet Diana Damrau: Operette – Wien, Berlin, Paris

Diana Damrau: Operette – Wien, Berlin, Paris

A német sztárszoprán 2023 karácsonyára és szilveszterére egy hangulatos – a századvég és a századelő három operett-fővárosát: Bécset, Párizst és Berlint megidéző operett-válogatással jelentkezik.

Diana Damrau új albuma december második hetének végére jelent meg, melyet a Müncheni Rádiózenekarral és Ernst Theis karmesterrel vett fel – és ezen tizennyolc részletben az operett három századvégi és századelős fővárosába: Bécsbe, Berlinbe és Párizsba kalauzolja el hallgatóit.

Lemezeiről, televíziós felvételiről, és színpadi szerepléseiről is tudjuk, hogy Diana Damrau sztárhoz méltó káprázatos alakításokat nyújt mind a német, mind az olasz, mind pedig a francia opera terén. De a német kolatúra-szoprán szívesen kalandozik el a más műfajok felé is – amint azt tavaly év végén kiadott, és itt is bemutatott karácsonyi albumán is hallottuk.

Az énekesnő köztudottan szívesen énekel operettekben is – és e műfaj is szinte a vérében van: elragadóan frivol, komikus, csábító, könnyed és szórakoztató tud lenni itt megszólaltatott szerepeiben is: melyek az operett történetének közel hetven esztendejét idézik meg az 1800-as évek utolsó, és az 1900-as évek első évtizedeiben.

A megjelenített zeneszerzők sora pedig elég tekintélyes: Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Ábrahám Pál, Robert Stolz, Paul Linke, André Messager, Henri Christiné, Oscar Straus, Carl Millöcker, Richard Heuberger, Ralph Benatzky, Francis Lopez, Johann Strauss II és Erich Wolfgang Korngold operettjeiből hallunk részleteket Diana Damrau előadásában.

Az énekesnő három kettős erejéig egy másik sztárt is meghívott Jonas Kaufmann személyében új Erato/Warner lemezére – akivel több népszerű operett-produkcióban álltak már együtt a színpadon. A népszerű tenor mellett pedig egy Johann Strauss tercettben még Elke Kottmair szoprán és Emily Siera mezzoszoprán is szerepet kap.

A neves Müncheni Rádiózenekar stílusosan és színesen kíséri a produkciót, melyet Ernst Theis fog össze. A rutinos osztrák karmestert a könnyedebb műfaj és az operett-repertoár szakértőjelként tartják számon az európai zenei világban – aki Bécsben, Drezdában, Berlinben, Münchenben vagy Amszterdamban egyaránt sikerrel visz színpadra operetteket.

„Számomra az operett a zenés színház legátfogóbb műfaja.” – mondta el új albuma kapcsán az évtizedek óta az operettszínpadokon is remeklő Diana Damrau. „Könnyedsége, vágyakozása, öröme és komikuma megérinti a szívet, és megmutatja az élet pozitív oldalát… Kevés mű képes így elvarázsolni a közönséget.”

Komlós József JR