Kezdőlap Zenei élet Forgotten Arias – Philippe Jaroussky

Forgotten Arias – Philippe Jaroussky

Napjaink sztár-kontratenorja: a francia Philippe Jaroussky megint egy bámulatos zenei időutazásra invitálja meg a hallgatót újonnan kiadott Erato/Warner albumán – melynek révén az 1750-től 1770-ig tartó évek operaházainak világába tekinthetünk be: mára már elfeledett operák és azok áriái jóvoltából.

Az „Elfelejtett áriákkal” Phillippe Jaroussky kontratenor ugyanis a késő barokk, a rokokó, és a megszülető klasszicizmus zeneszerzői – és e kor nagy librettistája: Pietro Metastasio előtt tiszteleg.

Az 1748 és 1770 között, kilenc zeneszerző által írt album mind a tíz áriája világpremier felvételeken hallható. Metastasio librettóit több, ma is ismert komponista: köztük Vivaldi, Händel, Gluck és Mozart zenésítette meg, így több száz opera született.

Mind az áriáknak, mind a szerzők legtöbbjének – néhány kivétellel – feledés lett a sorsa; egyedül Pietro Metastasio neve cseng jól ismerten évszázadok múltával is – és szerepel mintegy 100 opera librettistájaként. Olyan ismert, ámde más szerzők által végül sikerre vitt operák áriái csendülnek fel ezen a lemezen mások zenei megfogalmazásaiban, mint a La Clemenza di Tito, az Il Re Pastore, a L’Olimpiade, a Catone In Utica, az Artaserse vagy éppen az Il Soroe.

Az Elfelejtett áriák sokrétű műsorának ismerősebb nevei között is ott találjuk Gluck, Johann Christian Bach, Jommelli, Hasse és Piccinni nevét – de tőlük is olyan részletek és áriák csendülnek fel ezen az új megjelenésen, melyeket eddig még soha nem hallottunk. Az azóta eltelt kétszázötven – vagy még több – év távolságából olyan, a mában kevésbé ismert, de a maguk korában sikeres operaszerzők áriái is újra felcsendülnek, mint Bernasconi, Ferrandini, Traetta és Valentini.

Ez a nyolcvan percnyi tisztelgés Pietro Metastasio előtt gyönyörű hallgatnivalót kínál. Philippe Jaroussky végig szórakoztat és elbűvöl megint; éneklése érzelmekkel teli és hibátlan. De külön felfedezés ezen az albumon a zenekari kíséretét ellátó Le Concert de la Loge. A 2015-ben Julien Chauvin hegedűművész által alapított, és azóta az ő vezényletével működő francia barokk zenekar erőteljes játéka – és Philippe Jaroussky magával ragadó éneklése együtt teszik az Elfelejtett áriákat felejthetetlenné.

(Komlós József JR)