Kezdőlap Események Három és fél hónap alatt újabb hat kitüntetést kapott Zsigóné Kati a...

Három és fél hónap alatt újabb hat kitüntetést kapott Zsigóné Kati a Tojásdíszítés Királynője

Három és fél hónap alatt hat kitüntetést vehetett át Zsigóné Kati, a Tojásdíszítés Királynője. Ezzel huszonegyre emelkedett a szakmai munkáját elismerő díjak, oklevelek száma. A ráadás egy pedig az az elismerés, melyet a férje adományozott számára 46. házassági évfordulójuk alkalmából.

A képzőművészet nyolc ágát műveli Zsigóné Kati népi iparművész, a világhírnevet a tojásdíszítéssel vívta ki, húsz díszítési móddal dolgozik. Az elmúlt évtizedekben számos, rangos elismerést vehetett át munkássága elismeréseként. A közelmúltban újabb hattal gyarapodott a kitüntetéseinek, okleveleinek száma.

Hetvenesektársasága

Zsigóné Kati június 16-án ünnepelte a 70. születésnapját, ennek apropóján bekerült a Magyarország legjelentősebb, kiemelkedő személyeit összegző 1953 – Hetvenesek társasága című évkönyvbe.

– Nagy megtiszteltetés, hogy az 1953-ban születettek között a Napkút Kiadó rám is gondolt, így e könyvön keresztül is fennmaradok az utókor számára – mondta Zsigóné Kati.

British Enciklopédia

A londoni British Enciklopédia először 2017-ben tette közzé Zsigóné munkásságát a Legnagyobb emberek között című, 24 karátos arannyal díszített évkönyvben. Jövőre, a 2024-es kiadványban újra szerepel a kötetben.

Ebben az évben pedig felkérték, hogy a kötethez kapcsolódó filmben mondja el sikere titkát, melyet angolul feliratoztak.

Államikitüntetés

Munkássága elismeréseként, és a magyar népművészeti értékek megőrzéséért tett törekvéseiért a Magyar Bronz Érdemkeresztet vehette át augusztusban. Az állami kitüntetést Orbán Viktor miniszter elnök előterjesztésére, Novák Katalin köztársasági elnök adományozta számára, elismerésül a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló példamutató tevékenységéért.

Vármegyeikitüntetés

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat nem először ismerte el szakmai munkásságát. Már korábban bekerült a megyei értéktárba, majd nemzeti értékké nyilvánították a tojásdíszítő munkásságát.

Ezúttal szeptember elején a Bács-Kiskun Vármegye Kultúrájáért díjat vehette át. A méltatásában olvasható: „Saját készítésű munkáinak gyűjteményében számos olyan alkotás található, mely a világon egyedülálló. A tojásdíszítésben egy teljesen új művészeti ágat hozott létre díszítési technikájával, alkotásai lexikális tudást közvetítenek. Fontos céljának tekinti a magyarság hagyományainak ápolását, terjesztését. Szívesen tanítja kicsiknek és nagyoknak a népművészetet.”

Vitézielismerés

Ezt követően, szeptember végén a Kárpát-medencei Vitézi Rend, melynek két éve tagja, hagyományőrző népművészeti munkáját oklevéllel tüntette ki. Kiemelve a lexikális tudását és a világon egyedülálló alkotásait.

Kecskemétvároselismerése

Október elején a kecskeméti önkormányzat elismerő oklevelét vehette át a Város Napján, Szemereyné Pataki Klaudia polgármestertől a Katona József Nemzeti Színházban. Az oklevelet elismerésül és tisztelettel adományozták számára abból az alkalomból, hogy a népi kézműves örökséget gazdagító és a város hírnevét erősítő, értékteremtő munkája elismeréseként a Magyar Bronz Érdemrend polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Ráadás

Zsigóné Katit felkérték, hogy legyen fővédnöke Kiskunfélegyházán egy nagyszabású bálnak. Örömmel tett eleget a felkérésnek, melyet elismerésként fogadott. Ráadásul nagyon szeret táncolni is, nagy kedvence a rock&roll, mely szenvedélyének a bálon is hódolhatott.

20+1 elismerés

Végül a Tojásdíszítés Királynője összegezte eddigi díjait.

– Az évtizedek alatt összesen 21 díjat kaptam szakmai munkámért, és egyet a saját személyiségemért. Valamennyi nagyon fontos és értékes számomra, minden alkalommal megerősítenek abban, hogy szakmailag jó úton haladok, és folytassam.

A plusz egy ráadás pedig az a plakett, melyet férje készíttetett 46. házassági évfordulójukra, annak tiszteletére, hogy Ő feleségét CSODALÉNYNEK tartja.

Zsigóné elárulta: valamennyi díj közül ez a legszívhezszólóbb a számára.