Kezdőlap Fejlesztés Jelentős jármű-fiatalítás a Volánbusz Bács-Kiskun vármegyei flottájában: 19 új autóbusz korszerűsíti az...

Jelentős jármű-fiatalítás a Volánbusz Bács-Kiskun vármegyei flottájában: 19 új autóbusz korszerűsíti az állományt

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Bács-Kiskun vármegyében: a 19 új jármű nyár eleje és november között állt és áll forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente 4,9 millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és csaknem két évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

A Volánbusz 2018 óta Bács-Kiskun vármegye 302 darabos állományának már csaknem 30 százalékát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén tavaszig 70 új autóbusz érkezett a flottába, mely nyár elejétől november végéig tovább frissül újabb 19 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány 6,4 százaléka megújul, átlagéletkora 13,4 évről 11,6 évre csökken.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Kecskemét, Baja, Kiskunhalas és Kalocsa vonzáskörzetében állnak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke 1,36 milliárd forint.

A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.

Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV-VOLÁN-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – megérkezett a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Bács-Kiskun vármegyében 517 autóbusz-vezető 226 autóbuszvonalon éves szinten 14,5 ezer helyi és 642 ezer helyközi járatot közlekedtet, csaknem 18,4 millió utazásról gondoskodva.

Háttérinformációk a beszerzésről:

2022 decemberében indult és idén áprilisban eredményesen lezárt közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az első 27 jármű Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz októberben és novemberben érkezett a társasághoz, és szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelentek.

Bács-Kiskun vármegyébe érkező 19 autóbusz közül 8 darab a kecskeméti telephely állományába került. Egy jármű nyár eleje óta Tiszakécske–Kecskemét és Kecskemét–Kunszentmiklós között szállítja az utasokat, a többi októberben és novemberben a Kunbaracs–Kerekegyháza–Kecskemét, Kecskemét–Cegléd–Szolnok, Kecskemét–Izsák, Kerekegyháza–Kecskemét, Kerekegyháza–Szabadszállás, Kecskemét–Ladánybene, Orgovány–Kiskunfélegyháza, Orgovány–Kecskemét, Kecskemét–Jakabszállás–Bugac, Izsák–Kecskemét, Kiskőrös–Baja, Kiskunhalas–Kecskemét, Kecskemét–Lajosmizse, Tiszakécske–Kecskemét, Lakitelek–Tiszakécske, Tiszakécske–Tiszabög, Kecskemét–Kiskunfélegyháza, Kecskemét–Tiszaalpár, Kecskemét–Tiszakécske, Kecskemét–Nyárlőrinc vonalakon állt forgalomba. A bajai telephelyre érkező 6 jármű a Bácsalmás–Szeged, Bácsalmás–Kunbaja, Bácsalmás–Mélykút, Bácsalmás–Baja, Madaras–Baja, Baja–Szekszárd, Baja–Dunafalva, Baja–Dusnok; Akasztó–Kiskőrös, Kiskőrös–Baja, Baja–Bácsszentgyörgy, Hercegszántó–Baja, Baja–Vaskút, Baja–Bácsszentgyörgy, Homorúd–Baja, Baja–Kiskőrös, Baja–Újmohácsi rév viszonylatokon közlekedik ősztől. A kiskunhalasi telephelyen 3 autóbusz fiatalítja a flottát a Kiskunmajsa–Kiskunhalas, Kiskunhalas–Kecel, Kiskunhalas–Szeged, Kiskunhalas–Kelebia, Kiskunmajsa–Szank, Kiskunhalas–Jánoshalma viszonylatokon. A kalocsai telephely 2 új járműve Kalocsa–Solt, Kalocsa–Dunapataj, Kalocsa–Drágszél, Kalocsa–Hajós, Kalocsa–Jánoshalma, Kalocsa–Alsómégy között közlekedik.

VOLÁNBUSZ Zrt.