Kezdőlap Események Már épül az új termelői piac Zsanán

Már épül az új termelői piac Zsanán

Zsana történelmében a 2023-as év is fontos mérföldkőként szerepel majd a jövőben. Elkészült a csapadékvíz elvezetése egy záportározó kialakításával együtt, és hamarosan befejeződik a termelői piac építése. A részletekbe Visnyei Miklós polgármester avatta be lapunkat.

A község dél-keleti részén okozott az elmúlt években komoly problémákat a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, különös tekintettel a Kossuth–Ady–Új utca környékén. A belvíz gondok orvoslására a zsanai önkormányzat sikeresen pályázott, és a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán 303 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A polgármester elmondta: a korábbi szikkasztó jellegű árkok feltöltődtek, nem biztosították a megfelelő levonulást. A projekt keretében 2.868 fm gravitációs nyitott és 438 fm zárt csatorna épült, egy nagy befogadó kapacitású belvíztározó-tóval együtt. Így a vízelvezetést többnyire nyílt részben, de zárt csapadék csatornahálózattal oldják meg a jövőben, felhasználva a már meglévő feltöltődött szikkasztó árkok nyomvonalát. Az összegyűlt vizek befogadására az önkormányzat tulajdonában ún. Zsana-Eresztői csatorna és az újonnan kialakított belvíztározó szolgál, melyeknek fő befogadója a Dorozsma–Halasi főcsatorna. A munkálatok befejeződtek augusztusban, a rendszer már működik.

Zsana életében jelenleg egy másik nagyon fontos beruházás is zajlik. Az önkormányzat, szintén a TOP Plusz pályázatán nyert mintegy 31,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást a termelői piac kiépítésére. Visnyei Miklóstól megtudtuk: régi vágya ez a településen élőknek, eddig nem volt piac.

Az önkormányzat a gyűjtemények házának átalakításával oldja meg a település piaci helyzetét. A meglévő gyűjtemények háza egy hagyományos falazott szerkezetű épület. Az épület funkcióját a meglévő belső terek átalakításával változtatják meg. Az épülethez csatlakozik majd a nyitott, de a meglévő épülettel egy közös tetővel kialakított fedett termelői piac területe. A termelői piac a helyi termékek értékesítésének elsődleges színtere lesz. A cél, hogy a zsanai és környékbeli őstermelők piacra jutását segítsék, a településen élőknek pedig biztosítsák a friss zöldség-gyümölcs, húsáruk, tejtermékek helyben való elérését. Az építkezés folyamatban van, a várható befejezés 2023. december 31.

Visnyei Miklós végül hozzátette: bízik benne, mindkét beruházás hozzájárul ahhoz, hogy élhetőbb és szerethetőbb legyen Zsana a lakosság számára, illetve vonzó legyen az új otthont keresők számára.