Kezdőlap Események Pozitívan tekint 2024-re Helvécia

Pozitívan tekint 2024-re Helvécia

Sikeres évet zár Helvécia Nagyközség Önkormányzata. Fejlesztések sokasága valósult meg 2023-ban, és már az új esztendőt is nagy volumenű beruházással indítja. Hamarosan átadják a felújított Feketeerdői Iskola Sportcsarnokát. A részletekről BALOGH KÁROLY polgármester adott számot.

A 2023-ban egymást érték a fejlesztések. Méltán kiemelkedik a sorból a Kiskőrösi út szilárd burkolata Helvécia és Kecskemét között. A több mint 300 millió forintos pályázati támogatással az utat Helvécia önkormányzata építtette meg. Ennek köszönhetően a helyiek újabb, még rövidebb úton érhetik el Kecskemétet. Az út azonban nemcsak a helvéciaiaknak jelent könnyebb és gyorsabb bejutást a megyeszékhelyre, hanem a térségben – Kadafalván, Ballószögön és Kecskeméten – élők számára is segítség, különösen csúcsforgalomban. A Kiskőrösi út mellett a hozzá kapcsolódó Köcsög csárda útja és a Jusztin dűlő egy szakasza is szilárd burkolatot kapott.
A nagyközség önkormányzata kiemelten kezeli az új utak építését, folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket újabb utak építéséhez. 2024-re is további terveik vannak, többek között a Korhánközi dülőt a Hetes sorig, valamint az 54-es főútra vezető Alsótelepi dűlőt, és Orgovány irányába a Kiskőrösi út mintegy egy kilométeres szakaszát szeretnék leaszfaltozni. Mindezek mellett a földes utak karbantartása is kiemelt prioritást élvez.
2023-ban önerőből bővítette az önkormányzat a temetőben a ravatalozót, így csapadékos időben, vagy a nagy kánikulában is méltóbb körülmények között tartható meg a végső búcsúztatás.
A közösségi élet terén is előre léptek, folyamatosan nő a helyi kulturális, irodalmi, szórakoztató és sport programok száma.
Novemberben pedig újabb kültéri alkotást avattak, a Kun Emlékművet.
Jelenleg is folyamatban van a Feketeerdői Iskola sportcsarnokának felújítása, mely magában foglalja a tetőszerkezet cseréjét és fűtésrendszer megújítását a mai kornak és energetikai szabványoknak megfelelően. Az önkormányzat a munkálatokra közel
100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el – a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat által koordinált – Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül. Várhatóan februárra elkészül a beruházás.
Szintén a 2024-es tervek között szerepel a Wéber Ede Iskolához egy tornacsarnok és újabb tantermek építése, valamint egy új, négycsoportos bölcsőde építése. Ezekhez továbbra is keresik a pályázati lehetőségeket.