Kezdőlap Események Új borkóstoló teremmel bővült a Disztl pincészet

Új borkóstoló teremmel bővült a Disztl pincészet

A kiskőrösi Disztl Borgazdaság élen jár a minőségi bioborok készítésében. A különleges, ízletes nedűi nemcsak helyben, hanem a régióban is keresettek. A közelmúltban újabb mérföldkőhöz érkezett a pincészet, egy 30 fős borkóstoló teremmel bővült.

– Régóta terveztem a borkóstoló terem kialakítását, melyre egyre nagyobb igény érkezett. Szerettem volna egy olyan helyet létrehozni, ahol turisták, baráti társaságok és borszerető emberek egyaránt kedvükre kikapcsolódhatnak, megismerhetik pincészetünk borait. Saját forrásból valósítottam meg, négy asztalnál foglalhatnak helyet vendégeink – mondta Disztl Gábor tulajdonos.
Kiskőrösön Disztl Gábor több mint két évtizede hozta létre a Disztl Borgazdaságot, a családi hagyományokat folytatva. A neves szakember közel tíz éve áttért az ökológiai termesztés-technológiával készülő bioborokra.
– Mindig is foglalkoztattak a természetes eljárások, fontosnak tartom a környezetvédelmet is. Őseink, így nagyszüleim sem használtak a szőlőtermesztés, majd a borkészítés során műtrágyákat, különböző felszívódó szereket, növekedés szabályzókat, szaporítóanyagokat, színező- és festékanyagokat, tartósítószereket, ezek ugyanis szermaradványokat hagyhatnak a borban, ezzel rontva annak minőségét. A borkészítés során is csak a természetes alapanyagok jöhetnek számításba, így érve el a természetközeli ízeket – részletezte Disztl Gábor.
A biominősítésű pincészetében minden évben díjnyertes borok születnek. Borai palackos és lédig változatban nemcsak helyben, hanem a régió számos pontján keresettek.
– A borok palackos és lédig kiszerelésben is megvásárolhatók. Mindenkinek azt a változatot ajánlom, melyre valóban igénye van. Egy pincebulihoz, egy kötetlen baráti összejövetelhez a lédig borok is kiválóak, egy családi ünnephez a szépen terített asztalra azonban az üveges borokat kínálom – tette hozzá a tulajdonos.
Disztl Gábor pozitívan értékeli az idei termést. Kiskőrösön 4,5 hektár területen gazdálkodik, az ültetvényeken Kékfrankos, Kékoportó és Cserszegi Fűszeres szőlőtőkék találhatók, melyekből vörös-, fehér- és rozé borok készülnek: Cserszegi Fűszeres, Kékfrankos Rozé Kékfrankos és Oportó. A folyamatos fejlesztések eredményeképp, már 14-15 fokra is le tudják hűteni a borokat, így még gyümölcsösebb ízvilágot is elérhetnek.

Disztl Gábor
Kiskőrös, Hrúz Mária u. 22.
Tel.: 06-30/347-44-94
e-mail: [email protected]