Kezdőlap Események Zsana község története képekben

Zsana község története képekben

Zsana helytörténetének bemutató, közel 900 fotót tartalmazó kötet bemutatójára került sor december második hetében a zsanai Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtárban. Végső István történész írása, könyve a „Zsana története képekben” színes album most látott napvilágot.  

A Zsana története képekben című, igényesen kiállított, bőséges fotóanyagot felvonultató helytörténeti könyv példányainak egy része az érdeklődő zsanai polgárok birtokába kerülhetett egy könyvbemutató formájában. A rendezvényt Paplógó Irén,a zsanai Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár igazgatónője nyitotta meg, röviden elbeszélve a kötetbe szánt felvételek gyűjtési és válogatási folyamatát. Felvázolta a könyv tematikus koncepcióját, és legfőképpen háláját fejezte ki a zsanaiaknak, hogy együttes erőfeszítésük eredményeként végül megjelent a település helytörténetét legátfogóbban, illetve szinte a tegnapi napig bemutató kiadvány.


Az igazgatónő beszéde után Végső István történész vetítéssel egybekötött előadása következett, amely a község keletkezés-történetétől kezdve Bacsó László zsanai gazdálkodó-parasztverselő életen át a jelenig mutatta be Zsana rövid, kivonatolt történetét. Ismerete elméletét Zsana nevének, eredetének megfejtése, eredete kapcsán. Zsana, Eresztő, Kőkút puszták története számos kérdést vet fel a mai napig is. Kunok, pásztorok, betyárok is lakták a vidéket. Rózsa Sándor állítólag gyakran látogatta a hamarosan 200 éves kőkúti csárdát.  Végső szólt az itt ténykedő boszorkányokról, javasasszonyokról is. De kitért az 1944-es világháborús eseményekre, az 1952-es községgé szerveződésre, az 1979-es gázkitörésre, és a mai kor fejlesztéseire is.

A kiskunhalasi Gózon István Irodalmi Kör részéről Monda Margit egy Bacsó-verset mondott el. Visnyei Miklós, Zsana község polgármestere is elmondta köszöntő beszédét, tolmácsolva benne a kötet megjelenése miatt érzett örömét, s kifejezve azon reményét, hogy a zsanaiak is örömmel fogják majd azt forgatni és olvasni.
Ezt követően a kötet szerkesztésében/megjelentetésében közreműködők részére a polgármester által ajándékok átadására került sor.