Kezdőlap Kecskemét Egy bicikli, két tolvaj, négy városrendész – lopás kísérlet ügyében intézkedtek a...

Egy bicikli, két tolvaj, négy városrendész – lopás kísérlet ügyében intézkedtek a közterület-felügyelők

A Kecskeméti Városrendészet közterületi járőrszolgálatot és a Kecskeméti Rendőrkapitányság épületében kialakított térfigyelő szobában szolgálatot teljesítő közterület-felügyelők összehangolt tevékenységének köszönhetően sikerült két kerékpártolvajt lefülelni.

A közterületen gépkocsizó járőrszolgálati feladatokat ellátó közterület-felügyelőkhöz lakossági jelzés érkezett, mely szerint két férfi halad a Főtéren, egyikük vállán egy szürke színű, ún. poller-oszlop, és magatartásuk, egyéb jellemzőik alapján az feltehetően nem jogszerű módon került hozzájuk. A felügyelők soron kívül értesítették a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány tulajdonában lévő térfigyelő kamerák felvételeit figyelő városrendészeket a bejelentésben foglaltakról.

A térfigyelő kamerákat figyelő rendészek a rendelkezésre álló személyleírások alapján haladéktalanul kutatást végeztek a környékbeli optikai eszközök segítségével, melynek eredményeképpen a két férfi aktuális tartózkodási helye néhány percen belül megállapítást nyert, mozgásukat figyelemmel kísérték, miközben a rendészeti járőrökkel folyamatos kapcsolatban voltak. Az együttműködésnek, az összehangolt rendészeti tevékenységnek köszönhetően a két férfit a Kölcsey utca és a Szilády Károly utca („Kiskörút”) kereszteződésében intézkedés alá vonták. 

A felügyelői intézkedés, igazoltatás során a bejelentésben szereplő oszlop már nem volt náluk fellelhető, kérdésre válaszolva elmondták, hogy azt egy építkezésen találták, de azt oda vissza is helyezték. Tekintettel arra, hogy a helyszínen rendelkezésre álló adatok alapján egyéb más intézkedés velük szemben nem látszott indokoltnak, így adataik rögzítését követően a városrendészek őket útjukra bocsátották.

Az intézkedés alá vont személyek által elmondottak valóságtartamának ellenőrzésére, valamint annak megállapítására, hogy velük kapcsolatban szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja felmerült-e, a kameraszobában szolgálatot teljesítő rendészek kutatást végeztek a felügyelői intézkedést megelőző tevékenységükkel kapcsolatban.

A kamerák által rögzített felvételek alapján kétséget kizáróan megállapították, hogy a két személy bűncselekmény, nevezetesen kerékpárlopás – elkövetési szándékával járta a város területét, melyhez eszközt is beszereztek. A Szabadság tér egyik kerékpártárolójában kinéztek maguknak egy lezárt, piros színű biciklit, melyet kezdetben kézi erővel próbáltak meg eltulajdonítani, mikor azonban ez nem sikerült, a felújítás alatt álló Nagytemplom építkezési területéről egy fadarabot vettek magukhoz, azzal visszamentek a kerékpártárolóhoz, és az ott „kinézett” bicikli zárját ütlegelni kezdték. Néhány ütés után- mivel a zár nem nyílt szét – az építkezési területhez mentek vissza, ott magukhoz vettek egy, a lakossági bejelentésben szereplő szürke, fém poller-oszlopot, majd ezzel ismét a tárolóban elhelyezett kerékpárt és annak zárját ütlegelték, de az ennek hatására sem engedett, így üres kézzel – egyikük vállán az oszloppal – a Főtér irányába távoztak. Az oszlopot végül oda tették vissza, ahonnan elvették.

A térfigyelő kamerák felvételei és a közterületi állomány összehangolt intézkedésének köszönhetően rövid időn belül a sértett kiléte is megállapítást nyert, akivel a kapcsolatfelvételre is sor került.

A két személy által elkövetett cselekmény miatt a Kecskeméti Városrendészet vezetője, Dr. Német Zsolt feljelentést tett a Kecskeméti Rendőrkapitányságon a további eljárás lefolytatása céljából.