Kezdőlap Kecskemét Budapest Milyen ingatlanok lesznek keresettek az idei évben?

Milyen ingatlanok lesznek keresettek az idei évben?

Több tényező is befolyással lehet az idei évben arra, hogy milyen ingatlanok lesznek népszerűek a vevők körében. Hogy csak néhányat említsünk: változás történt a CSOK-nál és a hitelek kamatai is mérséklődnek, mely általában a nagyobb ingatlanok felé tereli a keresletet. De mit mondanak a szakértők?

Az “impulzusvásárlások” teljesen eltűntek, és míg korábban sokan a lehetőségeikhez képest drága ingatlanoknál a hitelfelvétel eszközéhez nyúltak, most ez nem jellemző – jelezte még a tavalyi év elején Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője, aki szerint leginkább a kisebb, 1-3 szobás tégla- és panellakásokat keresték a vevők 2023-ban, valamint az újszerű, korábban épült lakóparkokban található lakásokra is érezhető volt az igény.

A tavalyi évben azonban erősen visszaesett az ingatlanpiac, melyre többek között a rendkívül magas hitelkamatok voltak hatással: az év elején teljesen megszokottá váltak a 10 százalék feletti THM-ek a jelzáloghiteleknél, ez pedig erősen visszafogta az ingatlanpiaci keresletet is, miközben az állam az állampapír-befektetéseket ösztönözte.

A hitelkamatok viszont azóta némileg szelídültek, így ma már hallani arról is, hogy egyedi esetekben akár 6 százalék alatti kamatszinten is lehet kapni lakáshitelt. Ez növelheti a hitelfelvételek számát és nagyságát, a hitelre vásárló vevők pedig általában könnyebben engedik meg maguknak a nagyobb méretű, kényelmesebb ingatlanokat.

Ugyanakkor a keresletet némiképp az is befolyásolja, hogy az első ingatlanpiaci beszámolók szerint új lendületet adott a piacnak az idei év elején induló CSOK Plusz, mely jelentős mértékben eltér elődjétől: míg a CSOK alapvetően egy vissza nem térítendő támogatás volt, addig a CSOK Plusz egy kamattámogatott hiteltermék.

Mindenesetre míg a tavalyi év végén a kifutó CSOK mozgatta meg némileg az ingatlanpiacot, az év eleji beszámolók arról szóltak, hogy a CSOK Plusznak is van némi pozitív hatása a forgalomra. Már január legelején érezhető a kereslet növekedése, a vevők megvárták a CSOK Plusz indulását – mondta Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Sok eladó mindenesetre megpróbálja beárazni most az új támogatást, ami a gyakorlatban egyszerűen áremelést jelent – jelezte Nagy Csaba, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a CSOK Pluszos vásárlások száma mindössze 5-10 ezer körül alakulhat az idén. Ezt a számot annak fényében érdemes értelmezni, hogy Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója szerint az idei évre várt tranzakciószám 100-120 ezer között alakulhat.

Mindenesetre azok a vevők, akik Budapesten szeretnének első lakásként CSOK-támogatással ingatlan vásárolni, elsősorban a lakáskínálatból válogathatnak, ugyanis családi házat 80 millió forintért nem fognak kapni Dél-Budán – derült ki Nagy Csaba szavaiból. A szakértő szerint, ha családi házat szeretnének, arra inkább csak a külső kerületekben és az agglomeráció olcsóbb településein lesz lehetőségük, ami a budai oldalon például Érdet jelenti, ugyanakkor a dél-pesti agglomerációban már könnyebben válogathatnak a kínálatból.

A CSOK Plusz tehát annyit jelent az ingatlanpiaci kereslet szempontjából, hogy a nagyobb, háromszobás ingatlanok iránt mutatkozhat nagyobb érdeklődés, ugyanakkor a támogatással élők alacsony aránya miatt a korábbiakhoz képest nem okoz jelentősebb eltolódást a keresletben.

Nagy Csaba szerint az lehet biztosan elmondani, hogy továbbra is a jó helyen lévő, jó infrastruktúrával rendelkező, átlagos méretű lakások lesznek a legkelendőbbek, melyek tavaly is slágerterméknek számítottak, hiszen ezek a legértékállóbb lakások. Úgy véli ugyanakkor, hogy a csokosok akár a felújítandó lakásokat is meg fogják venni megfelelő elhelyezkedés esetén, bár nyilván a minimális méret ezeknél az egy nappali plusz két hálószoba.

A CSOK-nál lényegesen nagyobb hatással lehet viszont az ingatlanpiacra a csökkenő infláció és kamatszint. Utóbbi lassan eléri azt a tartományt, ahol a vevők nagyobb számban elgondolkodnak jelzáloghitel felvételén. Emellett persze egy új otthonfelújítási támogatás, a reálbérek növekedése, és végső soron a lakásárak csökkenése is komoly hatást gyakorolna a keresletre, miközben a kínálati piac jelentősen túlárazott – tette hozzá a szakértő.

Mindenesetre a mérséklődő kamatok a nagyobb, élhetőbb ingatlanok felé terelik a vevőket, ahogy az a korábbi időszakban is jellemző volt, hiszen Nagy Csaba szerint a hitel révén kibővülő ingatlanpiaci lehetőségekkel élnek is az emberek, vagyis belevágnak a nagyobb értékű ingatlanok megvásárlásába.

Rencsevics Mária emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is elsősorban a felújított ingatlanok keresettek, mivel félnek a vevők a felújítás költségétől és kockázatától, illetve sok esetben nem is akarnak a felújításra időt áldozni.

Megfigyelései szerint a 35-40 millió forintnál olcsóbb ingatlanok iránt nagyobb a kereslet, és egy ilyen árú ingatlant szerencsés esetben már a Babaváró és a CSOK Plusz kombinációjával a ma albérletben élők is megvásárolhatnak úgy, hogy kisebb lesz a törlesztőjük, mint a bérleti díj.

Rencsevics Mária egyébként arra számít, hogy reálértékben idén nem fognak nőni az ingatlanárak, kivéve az igényesen felújított kis lakások esetében.

Összességében tehát a szakértők szavaiból az rajzolódik ki, hogy bár a várhatóan felpörgő hitelezés a nagyobb ingatlanok felé tereli a vevőket, azért változatlanul a jó elhelyezkedésű, jobb állapotú, relatíve olcsó, “átlagos” méretű, egy-három szobás lakások lesznek továbbra is keresettek.

06-30-9918-509
[email protected]

A 23 éves Balla Ingatlan a legidősebb ingatlanközvetítő hálózat a hazai piacon, a magyar tulajdonban lévő vállalkozást 2000-ben alapította Balla Ákos. A 40 irodával rendelkező vállalkozás Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike. A cégcsoport munkatársainak száma közel 150.

Balla Ingatlan

http://ballaingatlan.hu

Balla_Ingatlan_szlogen_szines.jpg