Kezdőlap Kecskemét Budapest Milyen ingatlanokat kaphatunk 30 millió forintig Budapesten – és mi változott egy...

Milyen ingatlanokat kaphatunk 30 millió forintig Budapesten – és mi változott egy év alatt?

Az elmúlt egy év során nem igazán ingatlanár-emelkedésről szóltak a hírek és a szakemberek beszámolói, ezért érdemes lehet megvizsgálni, hogy a tavalyival azonos “minimum összegért” idén mit lehet kapni a budapesti ingatlanpiacon, és összevetni a tavalyi helyzettel.

Amennyiben a külső pesti kerületeket vizsgáljuk meg, akkor azt látjuk, hogy a panellakásoknál elsősorban a 18-27 négyzetméteres garzonlakások kerülnek most be a 30 millió forint alatti kategóriába – mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy komolyabb áresés nem történt az elmúlt egy év során, ugyanakkor azt tapasztalják, hogy a hirdetési árakban ma már általánosan benne van egy 10-15 százalékos alku lehetősége.

Alkuval pedig már a másfél szobás panelek is közelítenek a 30 milliós határhoz, sőt néha a nagyobb, 50-60 négyzetméteres, 1+2 félszobás lakások is becsúsznak olykor a 30 millió forint alatti kategóriába. Igaz, ilyen árral legfeljebb csak a nagy lakótelepeken lévő,  erősen elhanyagolt lakásoknál lehet találkozni, és ott is ritkán. A helyzet egyébként tavaly is hasonló volt a paneleknél: a Havanna vagy Lakatos lakótelepek esetében ugyanezen árakról és paraméterekről számolt be az ingatlanközvetítő. Tehát, ha nem is csökkentek látványosan az árak, emelkedés sem következett már be.

A paneleken kívül a többlakásos, udvari ingatlanok kerülhetnek még be ebbe az árkategóriába a kerületben. Az árak 15 millió forinttól indulnak, és minél több lakás található egy udvarban, annál olcsóbb az adott ingatlan – tette hozzá Rácz Gyula László. Megemlítette a 30-45 négyzetméteres, egy vagy kétszobás, korszerűsítést igénylő házrészeket is, melyek szintén ebbe az árkategóriába tartoznak, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy az ár csökkenésével a minőség is romlik.

Ha Budapesten kívül nézünk körül, akkor a délkeleti agglomerációban akár már 2-3-4 szobás családi házakat is találhatunk ilyen összegért, azonban itt is együtt jár az ár a minőséggel. Vagyis egy 30 milliós családi ház a pesti agglomerációban jelentős korszerűsítést igényel műszakilag és esztétikailag is – tette hozzá. Tavaly ilyenkor viszont nem igazán lehetett 30 millió alatti összegért családi házat vásárolni a pesti agglomerációban, legalábbis Rácz Gyula László akkor úgy nyilatkozott, hogy legfeljebb csak egy házrészt tudnánk venni ennyiért, itt tehát mintha csökkenés következett volna be.

A pesti belső kerületekben alapvetően a garzonok közül válogathatunk 30 millió forintig. Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a VI. kerületben 19-24 millió forint közötti összegekért apró lakások, illetve szuterének kaphatóak átlagos, közepes állapotban. 24-30 millióért kisebb, egyszobás lakásokat már találhatunk, melyek általában galériázottak.

A VII. kerületben az előbbinél majdnem kétszer akkora választékkal találkozunk ebben az árkategóriában, de itt is egyszobás, galériázott lakásokból áll a kínálat, igaz 30 millióért már találhatunk szépen felújított ingatlanokat is, de természetesen lokációtól is függ az ár.

A VIII. kerületben még az előbbinél is kétszer szélesebb a kínálat: 10-20 millió forint közötti áron vehetünk már felújított egyszobásokat, igaz ezek elhelyezkedése “nem a legjobb”. 20-30 millió forint között nagyobb, kétszobás lakásokat is kaphatunk, illetve kedveltebb részeken 30-40 négyzetméteres lakásokat. A helyzet egyébként nem sokat változott az egy évvel korábbihoz, ugyanis akkor arról számolt be Garaba Gergely, hogy a kevésbé felkapott VIII. kerületi lokációkban akár már felújított 50 négyzetméteres lakásokra is rábukkanhatunk 30 millióért.

Végül, a IX. kerületben a VI. kerületihez hasonlóan szűkös kínálattal találkozhatunk, és azzal, hogy 20 millió forint alatt szinte csak milliós négyzetméteráron kaphatók apró egyszobások, illetve szuterénlakások. 20-30 millió közé becsúsznak a közepes állapotú, nagyobb egyszobások, 30 millió forint felé közelítve már jobb lokációkban. A IX. kerület kapcsán úgy tűnik, mintha tavaly még jobb áron tudtunk volna vásárolni, ugyanis a szakértő akkor még arról beszélt, hogy  a kerületben 55 négyzetméteres, egy plusz két félszobás panellakásokat vehetünk 30 millióért, sőt 40-45 négyzetméteres, szépen felújított téglalakásokat is.

Ha a budai oldalon nézünk körül és a hirdetési árakat tekintjük, akkor nemigen lehet most 30 millió forint alatt “normális” ingatlannal találkozni a bel-budai vagy észak-budai kerületekben. Legfeljebb néhány szuterénlakás, vagyis vizesedő, sötét alagsori lakás kerül be ebbe a kategóriába, illetve más olyan ingatlanok, melyekkel valamilyen egyéb, komolyabb probléma merül fel – jelezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan I., II., III. és XII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A hirdetési árakat böngészve egymillió forint alatti négyzetméterárak gyakorlatilag nem léteznek ezekben a kerületekben, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban nagy változások következtek be az ingatlanpiacon. Ezekről a változásokról azonban nem voltak hajlandóak tudomást venni az ingatlantulajdonosok, így jellemzően kitartják az árakat.

Viszont, ha valós, eladási árakról van szó, akkor már változik a kép, ugyanis a szakértő megfigyelései szerint az említett, egymillió forint feletti hirdetési árakon nem nagyon vásárolnak a vevők, legfeljebb abban az esetben, ha valóban jó helyen lévő, jó adottságokkal rendelkező ingatlanról van szó.

Minden más esetben olyan alkura kerül sor, melynek eredményeként az egymilliós négyzetméterárból – ha nem is könnyen, de – lehet akár 800 ezer forintos négyzetméterár is, így egyes kisebb lakások már bekerülnek a 30 millió forintnál olcsóbb ingatlanok körébe – magyarázta Nagy Andrea, aki szerint a legnagyobb probléma, hogy az eladók nem hajlandók engedni az árakból.

Ez is az oka annak, hogy egy évvel ezelőtt gyakorlatilag ugyanilyen helyzetet festett le, vagyis, hogy 30 millió forint alatt a lakáscélra jól használható, nagyobb problémáktól mentes, költözhető ingatlanok kínálata elenyésző, és ezek is mind 23-24 négyzetméteres, kicsi garzonok, azaz egymillió forintos négyzetméterárakon kínálják őket. Ugyanebbe az árkategóriába tartoztak az egyszobás panelek is, vagy a legolcsóbb, teljesen felújítandó kétszobás panelek a III. kerületben, azonban a kínálat rendkívül szűkös volt.

Ez alapján tehát azt lehet látni, hogy a bel-budai és észak-budai kerületekben gyakorlatilag nem történt változás a hirdetési árakban, illetve az is egyértelmű, hogy rendkívül szerény továbbra is a kereslet, így a tulajdonosok által elképzelt árakon a legritkább esetben van csak vevő az ingatlanokra.

További információk:

06-30-9918-509
[email protected]

Háttérinformáció:

A 23 éves Balla Ingatlan a legidősebb ingatlanközvetítő hálózat a hazai piacon, a magyar tulajdonban lévő vállalkozást 2000-ben alapította Balla Ákos. A 40 irodával rendelkező vállalkozás Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike. A cégcsoport munkatársainak száma közel 150.