Kezdőlap Kiemelt Petőfiből ötös kiállítás és egy Álpetőfi

Petőfiből ötös kiállítás és egy Álpetőfi

Petőfiből ötös című utazókiállítás nyílt meg január 20-án a kiskunhalasi városi könyvtárban a Pásztortűz Egyesület és a Gózon István Irodalmi Kör közös szervezésében. Emellett a 200 éve született Bangó Pető (1824-1853) költőre, újságíróra is megemlékeztek. 

Végső István történész, a Pásztortűz Egyesület elnöke beszélt Petőfiről, a tanulóéveiről és az igen kreatív molinókiállításról. Hegedűs Bettina, a Szilády Áron Református Gimnázium tanulója a rendezvényen elszavalta Petőfi Arany Lacihoz című versét. Margit Monda , a Gózon István Irodalmi Kör vezetője ismertette Bangó Pető költő, újságíró életét, irodalmi munkásságát. Tekintve, hogy a kiállítás fókuszában költőóriásunk Petőfi áll, továbbá az irodalmi kör is egy Petőfi-kortárs, illetve annak barátjával, kritikusával, Bangó Péterrel foglalkozott. Végső István a történész szemével kikutatott adatokkal egészítette ki a Petőfi és Bangó kapcsolatát. Részletezte azt a jelentet, amikor Bangó 1849-ben, Haynau várbörtönében, fogságában Petőfinek adta ki magát. Hatalmas bátorságra vallott ez a tett, amikor ez a biztos halált jelentette. 

A kiállítás a könyvtárban közel két hétig lesz megtekinthető. Iskolák, pedagógusok, Petőfi-rajongók mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak az ingyenes tárlatra.

Fotó: Pásztor Gergely, Végső István