Kezdőlap Kecskemét Budapest Elindult a MOME Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért programja

Elindult a MOME Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért programja

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február második hétvégéjén
a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom,
Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a
kreatívipari továbbtanulásra. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány
egyedülálló programjában ösztöndíjat, térítésmentes kreatív képzést, személyre szabott
szakmai és mentális támogatást kapnak a résztvevők.
A friss ösztöndíjasok a MOME Campusán tartott nyitóeseményen kezdték meg kreatív
készségfejlesztő képzési félévüket. Megismerkedhettek az animáció, a grafika, a formatervezés, valamint az építészet szakmai műhelyeivel, a MOME kollégiumával, találkozhattak a MOME hallgatókból álló mentorcsapat tagjaival. A program szakmai részének lezárultával közösségi programokon oszthatták meg egymással személyes történeteiket, majd városnézésre indultak, hogy felfedezzék Budapestet.
„Programunk kifejezetten a fővárostól távol élő, középiskolás korú, hátrányos helyzetű
tehetségek felkarolásáról szól, módszeresen és hosszú távon gondolkodva. Nemcsak azt
tekintjük sikernek, ha két év után egy-egy résztvevőnk eredményesen felvételizik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, hanem azt is, ha más intézményben tanul tovább – ha perspektívaváltást érünk el az életében” – fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke.
A 2023 nyarán hirdetett ösztöndíjprogramba közel százan jelentkeztek, az országjáró szakértői csapat Pécsett, Békéscsabán, Miskolcon és Debrecenben is találkozott a jelentkezőkkel, akik elmondták milyen kihívásokkal küzdenek, mi érdekli őket, mi a legnagyobb álmuk, és hogy hogyan képzelik el a továbbtanulást. A kiválasztási folyamat végül Budapesten a MOME Campusán zárult, az ösztöndíjat nyert diákok negyede Szabolcsból érkezett, de sokan kerültek be Békésből, Borsodból és Baranyából is, többek között Alsózsolcáról, Ecsegfalváról, Hejőbábáról, Szerencsről és Tiszaszőlősről is.
A diákokat szakértői csapat választotta ki, melynek tagjai Gyarmathy Éva szakpszichológus, tehetséggondozással foglalkozó szakember, Koós Pál formatervező művész, a MOME jelenlegi általános rektorhelyettese, leendő rektora, Babarczy Eszter filozófus, szépíró, a MOME docense, a hallgatói mentorprogram vezetője, valamint Lóki Eszter pszichológus, Rontó Renáta doktorandusz, az MCC Roma Tehetségprogram korábbi ösztöndíjasa, Jákfalvi Anett, az Ökumenikus Segélyszervezet felzárkóztatásért felelős szakmai csoportvezetője, és Sándor- Kovács Dóra, a program szakmai tanácsadója, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
összefogásában létrehozott ösztöndíjprogram célja, hogy a hátrányos helyzetű, tehetséges vidéki középiskolásoknak is lehetőséget teremtsen a kreatívipari karrier építésére, a továbbtanulásra. Ennek során az itt tanulók rendszeresen ellátogatnak a MOME Campusára, előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt, különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással. A kétéves képzés ideje alatt mentorok és egyetemi hallgatók segítik az ösztöndíjasokat, akik a program eredményeként elkészítik saját kreatív portfóliójukat: ezzel megnyílik az út a MOME, vagy akár más felsőoktatási intézmény felé. Vállalt cél, hogy a program olyan jövőálló tudással, tapasztalattal, és magabiztosággal vértezze fel a fiatalokat, amelyet aztán az életük bármely területén alkalmazhatnak.

A kreatív készségfejlesztő képzési félév, a SPARK kurzus keretében a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány finanszírozásának segítségével valósul meg, a felvett diákok számára az ösztöndíjat a Nemzeti Tehetség Központ biztosítja.
További részletek a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programról:https://mome.hu/hu/tiedaholnap