Kezdőlap Interjú Fekete Ádám a Csónakház Podcastben: „Rettentően kellemetlen ellenfelek leszünk!”

Fekete Ádám a Csónakház Podcastben: „Rettentően kellemetlen ellenfelek leszünk!”

Fekete Ádám a Csónakház Podcastben: „Rettentően kellemetlen ellenfelek leszünk!”
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) hivatalos podcastjének második adásában a kétszeres világbajnoki ezüstérmes Fekete Ádámmal beszélgetett Kurilla Viktor, az MKKSZ sajtófőnöke. Nem félt elmondani, hogy miként élte meg a mélypontokat a karrierje során, miért akarta feladni több év kemény munkáját, hogyan állt össze a Fekete, Korisánszky páros, illetve ellenfeleinek is üzent, akik a válogatón szorongathatják meg az olimpiai részvétel reményében.A korábbi években rendre valamilyen sérüléssel, betegséggel kellett szembe néznie Fekete Ádámnak, akit lelkileg is nagyon megviseltek a hullámvölgyek. A jelenleg is tartó téli felkészülés alkalmával eddig azonban semmilyen problémába nem ütközött, elmondása szerint ő és párostársa, Korisánszky Dávid fizikálisan és mentálisan is az időszaknak megfelelő legjobb formában van.

2019 nyarán világbajnoki ezüstérmet szerzett Hajdu Jonatánnal C-2 500 méteren Szegeden, azonban elmondása szerint innentől egy igen mély hullámvölgy következett be a karrierjében. Szeretett volna mindent feltenni a 2020-as olimpiára, azonban a koronavírus járvány keresztbe törte terveit. Emelt fővel akart kiszállni a kenuból, de mindössze egy hónappal később jött a telefon Hüttner Csaba szövetségi kapitánytól, ami mindent megváltoztatott.

„Amíg a többieknek pihenő volt én akkor kezdtem el az egész civil életemet kidolgozni. Aztán a Hütti hívott, hogy lehet meg fog változni az olimpiai program és örülne, ha átgondolnám ezt az egészet, mivel számítana rám az 500 párosban.”

Ádám először nemet mondott, de nagyon hamar megváltozott az álláspontja, amikor az a belső sugallata érkezett, hogy: „nem szeretnék 40 vagy 50 éves koromban visszagondolni erre és azt mondani, hogy ’mi lett volna, ha…’

A podcastben kitért arra is, hogy miként tudta egy hónap alatt visszaszerezni motivációját, hogyan valósította meg a magának kitűzött célokat és mindezek után miért került ismét gödörbe 2023 elején.

„Amikor a Dzsoni elmondta, hogy ő beteg lett és én ezt megemésztettem, akkor éreztem azt, hogy 18 év munkáját húzzák ki alólam” – emlékezett vissza akkori párostársa, Hajdu Jonatán makacs vírusfertőzésére. Miután sikerült feldolgoznia, hogy hosszú évek óta megrendíthetetlen társa nem állhat rendelkezésére párosban, nem is volt kétsége afelől, hogy csak és kizárólag Korisánszky Dávid jöhet szóba új párként. Véleménye szerint csak Koris volt olyan mentális és fizikai állapotban, akivel szívesen összetérdelt volna.

Azonban párosnak olyan jól sikerült az összetérdelése, hogy a szegedi világkupán aranyérmet szereztek C-2 500 méteren. Ádám elmondása szerint ez a verseny sem ment zökkenőmentesen, hiszen a középfutam első felében kicsit hibáztak, azonban a döntő bebizonyította, hogy nagy dolgokra hivatott az egység.

A kvótaszerző világbajnokságon bár az előfutamuk nem sikerült jól, egy igen nehéz középfutamból mégis sikerült beverekedniük magukat a döntőbe, ahol az ötödik helyen végeztek, megszerezve ezzel a két kenus kvótát. Ádám kiemelte, azt kedveli nagyon Korisban, hogy percek alatt fel tudja dolgozni a hibáit és azok megoldását tökéletesen kommunikálják egymással.

Az olimpia még nem lebeg a szeme előtt, hiszen lépésről lépésre akar eljutni Párizsig. A legfontosabb jelenleg a válogató megnyerése, ahol már aktuális ellenfeleiknek is „hadat üzent”.

„Ha valaki jobb, azt el kell ismerni. Viszont mi nem fogjuk könnyen adni magunkat. Nagyon sokat fejlődtünk, még többet fogunk fejlődni és elképesztően harapni fogunk. Soha senkit nem fogunk lenézni, viszont rettentően kemény ellenfelek leszünk!”

Világbajnoki ezüstérmes kenusunk utalt arra is, hogy most van a legnagyobb lehetőségük ötkarikás játékokon részt venni.

A teljes adás megtekinthető YouTube-on, illetve hallgatható Spotify-on és SoundCloud-on, ahol még több részletet mesél el Ádám a 2024-es szezon céljairól, a korábbi évek mélypontjairól és a jelenlegi motivációjáról.