Kezdőlap Egészség Így tarthatjuk magunkat az újévi fogadalmainkhoz

Így tarthatjuk magunkat az újévi fogadalmainkhoz

Erre érdemes figyelni, hogy elérhessük a céljainkat

Budapest, 2023. február 16. – Az újév kezdetén sokan megfogadják, hogy egészségesebben fognak étkezni és többet mozognak. Ezeket a fogadalmakat azonban a tavasz közeledtével egyre nehezebb betartani. A Technogym most azoknak nyújt segítséget, akik tartós változást és valódi eredményeket szeretnének elérni.

A fogyással és sportolással kapcsolatos elhatározások általában előkelő helyet foglalnak el az újévi fogadalmak ötös toplistáján. Sokan azonban sajnos hamar elbuknak, ami leginkább annak köszönhető, hogy túlzó vagy irreális elvárásokat fogalmaznak meg. „Ha valaki például soha nem mozgott rendszeresen, vagy nem figyelt oda a táplálkozására, akkor nem célravezető kitűzni, hogy az év első hónapjában 10 kilogrammot veszítsen a súlyából” – hívta fel a figyelmet a prémium fitneszberendezéseket gyártó Technogym marketingvezetője, Szekosán Anett.

1.           Kezdjük kis lépésekben!

Ha valaki szeretné a mozgást rendszeresíteni az életében, akkor a lehető legjobb, ha ez kis lépésekben, fokozatosan történik meg. Kezdésnek egy kellemes, átmozgató séta is lehet a program, de fontos, hogy rendszeresen beiktassuk a napjainkba. Ezzel megágyazhatunk az életvezetésünkben akár az edzőterembe járásnak, vagy bármilyen egyéb mozgásformának, melyet elkötelezetten, prioritásként kezelünk a napirendünk kialakítása során.

2.           Tűzz ki részcélokat!

A látványos, meghökkentő fogyások jól mutathatnak a közösségi oldalakon, de a testünknek cseppet sem tesznek jót. Ne felejtsük el, hogy a szervezetünk egy összetett rendszer, amelyet, ha hirtelen nagy mértékben terhelünk meg, vagy több mindent vonunk meg tőle, akkor felborulhat az egyensúly. Ezért érdemes kisebb részcélokat kitűzni, melyek könnyebben teljesíthetőek, és a szervezetünk is jobban tud alkalmazkodni a változásokhoz. Például, ha valaki szeretne legalább 10 kilogrammot fogyni, akkor felezze el ezt a célt, és ennek elérése után a következő lépésben elindulhat a következő öt kilogrammos testsúlycsökkentés felé. A részcélok kitűzése így hatékonyan segítheti a hosszabb távú tervek megvalósítását.

3.           Jegyzet a lelke mindennek

Érdemes lejegyezni egy füzetbe az adott heti mozgásmennyiséget, fókuszálva a konkrétumokra, például rögzíteni a megtett lépések számát, a mozgás időtartamát, vagy az elégetett kalóriák mennyiségét. „Az is előnyös lehet, ha a kitűzött célt többször leírjuk és elismételjük magunknak. Kutatások szerint ugyanis, amikor valamit leírunk, az hatékonyabban rögzül az elménkben, így segítve azt, hogy fókuszálni tudjunk a célunkra” – hangsúlyozta Szekosán Anett. Egy edzésnapló vezetése ráadásul lelkesítő erővel is hathat, ugyanis idővel látni fogjuk benne a fejlődési pályát. Egy applikáció természetesen sokat segíthet az eredmények rögzítésében és nyomonkövetésében, ezért érdemes lehet választanunk egy digitális segítőtársat.

4.           Így kerülhetnek egészségesebb ételek az asztalra Sokan úgy gondolják, hogy az egészéges táplálkozás abból áll, hogy az ember szinte csak salátát eszik. Ez azonban tévhit, ugyanis egy nem megfelelő diéta nem fogja fedezni a napi energia- és tápanyagszükségletet. Nem szükséges az étkezést azonnal radikálisan megváltoztatni, itt is szem

előtt tarthatjuk a fokozatosságot. Iktassunk be kezdetben úgynevezett egészséges napokat, amikor kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és a gyorséttermi ételeket, és helyettük előnyben részesítjük a tápanyagdús fehérjeforrásokat, a lassú felszívódású szénhidrátokat, zöldségeket, gyümölcsöket, odafigyelve a megfelelő rostbevitelre. „Figyelni kell azonban arra, hogy ha a gyümölcsöket szárított formában fogyasztjuk, akkor magas cukortartalmuk miatt mérsékeljük az adagot” – hangsúlyozta a Technogym marketingvezetője.

5.           Vegyél részt kihívásokban!

Motiváló lehet, ha időről-időre részt veszünk valamilyen kihívásban, így biztosan nem szakad meg a lendület. Ezeknek a kihívásoknak természetesen nem szabad túl megerőltetőnek lenniük, hogy ne vegyék el a motivációt, viszont önfegyelemre buzdítanak, hogy kitartsunk a kitűzött céljaink mellett.

Egy otthoni fitneszgép, például egy futópad beszerzése is hozzájárulhat ahhoz, hogy ne adjuk fel céljainkat, hiszen így az otthonunkban mindig rendelkezésre áll a mozgás lehetősége. De egy edzőtermi klubtagság is jó lépés lehet, ha sikerült már valamilyen mozgásformát rendszeresítenünk az életünkben.

Technogym

A Technogym a világ egyik vezető, csúcskategóriás fitneszeszköz gyártója. A vállalatot Nerio Alessandri és Pierluigi Alessandri alapította 1983-ban. A két testvér egy olaszországi garázsban indította el a vállalkozását, amelyet fitneszgépek fejlesztésére és gyártására hoztak létre. A ’80-as évek második felében a cég partnerséget kötött a Forma 1-es versenysorozattal, ami fontos mérföldkövet jelentett abban, hogy a Technogym világszerte ismertté váljon. A márka ezután innovatív és exkluzív megoldásaival az iparág élvonalába került, és többek között immár 8. alkalommal volt az Olimpiai Játékok hivatalos sporteszköz beszállítója.

A Technogym termékei ma több mint 100 országban vannak jelen. A márka kínálatában jelenleg többek között high-tech futógépek, evezőpadok, teremkerékpárok és erőgépek is megtalálhatóak. A Technogym megoldásait világszerte 55 millió ember használja, több mint 85 ezer intézményben és 400 ezer háztartásban. A Technogym fitneszberendezések hazai kizárólagos forgalmazói képviseletét a Finn Wellness Kft. látja el, amelynek csapata immár közel 30 éves tapasztalattal rendelkezik hazánkban a fitnesz és wellness szegmensben.