Kezdőlap Zenei élet Jethro Tull: The Broadworld and the Beast 40

Jethro Tull: The Broadworld and the Beast 40

A világ egyik legismertebb progresszív-rock zenekara, az 55 éves Jethro Tull kiadója: a Chrysalis/Warner megjelentette a ’Broadsword And The Beast’ című, tizennegyedik stúdióalbumának újrakiadását.

Az eredetileg 1982-ben megjelent forradalmi lemez rajongók millióit igézte meg semmihez sem hasonlítható, különleges hangzásvilágával. Az egyedi rock, folk és progresszív elemekkel átszőtt korong Ian Anderson briliáns fuvolamelódiáival kiegészítve a rock történelem méltán híres darabja.

Érdekesség, hogy a híressé vált borítót a neves művész: Iain McCaig készítette, aki régóta Jethro Tull rajongója volt. Az alkotás Ian Andersonnal folytatott beszélgetés után készült, és megpróbálta megragadni a zene koncepcióját. McCaig kijelentette, hogy szándékosan rajzolt rejtett „húsvéti tojásokat” az albumborítóba.

A borító szélén található rovásírásos szimbólumok a Cirth rúnarendszerből származnak, és a Broadsword nyitószövegei: „Sötét vitorlát látok a horizonton, egy fekete felhő alatt, amely elrejti a napot. Hozd ide a széles kardomat és a tiszta megértésemet. Hozd el nekem az aranykeresztmet talizmánnak.”

Az album a Beastie nevet kapta, reagálva az első szám első számára. De a produkció során a banda azon tanakodott, hogy a Beastie és a Broadsword, az első szám a második oldalon melyiket preferálja. Végül úgy döntöttek (mint az Aqualungnál), hogy mindkét oldalnak adják a saját címet és így a saját identitását, és ezúttal mindkettőt egyesítik az album címében. Mivel az alkotás is sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a Broadsword-re, sok tulajdonos és rajongó Broadsword albumként is emlegeti.

A 40. évforduló alkalmából összeállított ’Monster Edition’ névre keresztelt csomag a szóló CD-s változat mellett deluxe kiadásokban: 5 CD/3 DVD és 4 vinyl lemez formában került a boltok polcaira.

A kiadványon hallhatóak Steven Wilson újrakevert felvételei, számos demó anyag, 1981-es koncertfelvételek és rengeteg exkluzív tartalom.