Kezdőlap Zenei élet La Danse – Martin James Bartlett

La Danse – Martin James Bartlett

La Danse – azaz „A Tánc” franciául ez Martin James Bartlett új Warner Classics albumának sokat mondó címe: hiszen kivétel nélkül francia szerzők táncos lüktetésű kompozícióit játssza rajta.

„Lévén, hogy rettenetesen táncolok, csak a zenélésen keresztül fedezhetem fel a tánc médiumát! Ez a programötlet két ellentétes elemből fakadt: Rameau Gavotte & Doubles és Ravel La Valse című műve iránti rajongásomból. … Látván, hogy a tánc gyakran társas műfaj, nagyon örülök, hogy a csodálatos zongoraművész, Alexandre Tharaud csatlakozott hozzám Reynaldo Hahn eklektikus, kevésbé ismert műveiben. Nagyon örülök, hogy közzé tehetem ezt a projektet!” – mondta el legújabb megjelenése kapcsán Martin James Bartlett.

Mi, a hallgatók pedig igazán örülhetünk ennek a lemeznek, mely egyedi ízű válogatás a francia repertoárból a barokk két nagyságától a századvég és századelő két művészéig, – François Couperin: Les Barricades mystérieuses-től és Jean-Philippe Rameau: Gavette-jától, Reynaldo Hahn: Le ruban dénoué Alexandre Tharaud-val előadott négykezesén át Maurice Ravel: Arabeszkek és Couperin sírja című darabjáig szép kört alkotva; s végül a koronát a műsorra a Pavane egy infánső halálára és a La Valse zongorára írott változatai teszik fel.

Az ifjú brit zongoraművész legújabb Warner Classic albuma a Rhapsody-hoz hasonlatosan megint egy tematikus vállalkozás – és megint egy nagyon jól átgondolt és kivitelezett válogatás. Mondhatni, hogy valóban magas színvonalon szórakoztató otthoni hallgatnivaló, melyben a két évszázadot átfogó merítés egy magával ragadó műsorrá állt össze.

Martin James Bartlett mostani programjának nagyobbik részét Ravel alkotja, közte a szerző nagyobb lélegzetű, közismert és nagyzenekari változatban is méltán népszerű művei. A hasonlítási alap tehát adott, de Martin James Bartlett felfokozott, de mégis bensőségesen kifejező játéka nem hagy semmi kétséget a hallgatóban.

A változatosság ebben az estben is gyönyörködtet: a francia barokk két óriása: Couperin és Rameau általában csembalón és korhű előadásban bemutatott darabjai, valamint a ritkábban hallható Hahn kompozíciója eltérő színeivel és hangulataival csak tovább fokozza e lemez hatását.

Komlós József JR