Kezdőlap Kecskemét Budapest Milyen vevői csoportok aktívak most az ingatlanpiacon?

Milyen vevői csoportok aktívak most az ingatlanpiacon?

A középkorosztály dominál a hazai ingatlanpiacon, egy részük az állami támogatásokkal is élni kíván, más részük befektetési célból vásárol, illetve sokan vannak, akik élethelyzetük változása, elsősorban válás miatt keresgélnek ingatlant. A szakértők szavaiból az is kiderült, hogy milyen méretű és árú ingatlanok érdeklik őket.

Nem túl széles a skálája azoknak a vevői csoportoknak, akik az elmúlt hónapokban jelen voltak az ingatlanpiacon – jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. Elsősorban az úgynevezett középkorosztály aktív, melybe azok is beletartoznak, akik már nem huszonévesek, de még élni tudnak valamely állami támogatás adta lehetőséggel, illetve ugyanebből a korosztályból azok, akik válnak, és élethelyzetük változásából adódóan kisebb lakásba költöznének.

Hasonló a tapasztalata Garaba Gergelynek, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodája szakmai vezetőjének is. Ők is azt tapasztalják, hogy a 30-50-es korosztály van jelen a legnagyobb számban az ingatlanpiacon. Ők alapvetően a kisebb lakásokat keresik, leginkább 30 millió forintig, de az 50-55 millió forintos értékhatárt nagyon ritkán lépik át.

Ez a csoport ugyanakkor kétfelé bontható, hiszen vannak közöttük, akik saját használatra vásárolnak – akár készpénzért, mert eladnak egy másik ingatlant -, illetve a másik részük befektetési szándékkal, kiadásra veszi a lakást. Utóbbi csoportra az jellemző, hogy olyan felújított vagy újépítésű lakásokat keresnek, melyek alkalmasak akár rövid, akár hosszú távú kiadásra. Sokan közülük egyébként csak átmenetileg tervezik a megvásárolt ingatlan kiadását, mert később használatba szeretnék venni – jelezte Garaba Gergely.

Marosvölgyi Gabi szerint az előző félévben határozottan lehetett érezni azoknak a vevőknek a jelenlétét, akik még a CSOK előző verzióját próbálták meg kihasználni, hiszen ezt az év elején egy feltételeiben eltérő támogatási forma váltotta fel. Ők azonban nem a legfiatalabbak, általában túl járnak a 30-on – derült ki a szavaiból. Ők még belefértek az életkori határok közé, ugyanakkor volt már némi tőkéjük, illetve az is megmozgatta őket, hogy némileg csökkentek a tavalyi évben az ingatlanárak.

Marosvölgyi Gabi szerint egy másik karakteresen kirajzolódó csoportot jelentenek az elváltak vagy válófélben lévők. Ők is a kisméretű lakásokat keresik, Csepelen 30 millió forintos értékig, de ugyanez érvényes általában a déli agglomerációban is. Ennek kapcsán megemlített egy példát is a közelmúltból, amikor is egy 24 millió forintos, nem rossz állapotú, földszinti lakás kelt el gyakorlatilag egy hét alatt. Ezekre az ingatlanokra lehet érzékelni most a legnagyobb keresletet, ugyanakkor szerény belőlük a kínálat – nyomatékosította a szakértő.

A nagyobb értékű házakra is akadnak persze érdeklődők, köztük akár készpénzes, akár részben hitelfelvételben gondolkodó vevők is feltűnnek, azonban lényegesen kevesebben vannak – mutatott rá Marosvölgyi Gabi.

Ugyanakkor a 20-30 év közötti korosztály jelenleg nem nagyon látható most az a dél-pesti ingatlanpiacon. Így az állami támogatásokkal sem élnek, egyrészt az azokhoz kapcsolódó szigorú feltételek riasztják őket, másrészt pedig nem igazán gondolkodnak nagyobb ingatlanokban.

A belső kerületekben a legfiatalabb korosztály talán valamivel nagyobb számban van jelen, hiszen mint Garaba Gergely jelezte: akadnak 30 alatti érdeklődők, akik ugyancsak a garzonokat vagy a kétszobás, 40-50 négyzetméteres ingatlanokat preferálják.

Egy részük mögött áll valamilyen szülői háttér is, egy másik részükre az jellemző, hogy jó anyagiakkal, jó fizetéssel rendelkeznek, illetve a hitelfelvétel lehetőségével is élnek. Ők elsősorban a belvárosi újépítésűeket keresik a leginkább. Ezzel szemben azok, akik szülői támogatással próbálják megvalósítani lakáscéljaikat, inkább felújítandó használt lakásokat keresnek.

Azt ugyanakkor ő is megjegyezte, hogy a 30 alatti korosztályra nem igazán jellemző, hogy gyerekben, családban gondolkodnának. Ami fontos számukra, az az alacsony rezsi, a jó közlekedés, és persze a jó lokáció is ide tartozik, de a pénzügyi keretbe sokszor nem mindegyik feltétel fér bele.

További információk:

06-30-9918-509
[email protected]

Háttérinformáció:

A 23 éves Balla Ingatlan a legidősebb ingatlanközvetítő hálózat a hazai piacon, a magyar tulajdonban lévő vállalkozást 2000-ben alapította Balla Ákos. A 40 irodával rendelkező vállalkozás Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike. A cégcsoport munkatársainak száma közel 150.