Kezdőlap Zenei élet Mohay Miklós: Aranyszájú Szent János Liturgiája – Szent Efrém Férfikar

Mohay Miklós: Aranyszájú Szent János Liturgiája – Szent Efrém Férfikar

100 év után először készült magyar szerző tollából férfikarra írt, teljes egészében megzenésített Aranyszájú Szent János Liturgia. Mohay Miklóst a bizánci rítusú Szent Liturgia megzenésítésekor egyházi dallamok és kortárs zenék egyaránt inspirálták, amelyeket nemritkán a Szent Efrém Férfikar közvetítésével ismert meg. Az ószláv nyelvű, nagylélegzetű kompozíció az ő előadásukban jelenik meg a BMC Records dupla CD-s albumában.

Aranyszájú Szent János (344-407) a keleti kereszténység teológusa, egyháztanítója, prédikátora, akit ékesszólása okán már kortársai a „chrysostomos” („aranyszájú”) jelzővel illettek.A Keleti Egyházban az ő nevével kapcsolódik össze a leggyakrabban bemutatott Szent Liturgia, ami funkciójában megegyezik a nyugati kereszténység szentmiséjével.

A bizánci rítusú Szent Liturgia lelkisége, drámaisága, teológiai tartalma hosszú évszázadok óta inspirálja a komponistákat. Neves és névtelen szerzők ezrei próbálták zenei köntösbe öltöztetni a liturgikus szöveget, megragadni misztikus lényegét, köztük olyan nagy elődök, mint Csajkovszkij, Glazunov és Rahmanyinov.


Mohay Miklós élénk érdeklődéssel fordul a bizánci rítus egyházi művészete felé. A szerzőre a Liturgia komponálásakor egyházi dallamok és kortárs zenék egyaránt hatottak, amelyeket nemritkán a Szent Efrém Férfikar előadásában ismert meg – a görögkatolikus egyházi zene legavatottabb képviselői közé tartozó együttesnek szól a darab ajánlása. Az ószláv nyelvű, nagyívű kompozíciót Mohay liturgikus keretek közé szánta, így a felvételen a teljes, 20 tételből álló darab „quasi” liturgikus formában hallható: a görögkatolikus hagyomány diakónusi és papi énekeivel, fennhangjaival kiegészítve.

A Szent Efrém Férfikar világviszonylatban is a görögkatolikus egyházi zene legavatottabb képviselői közé tartozik, de munkásságuk a nyugati zenetörténet kimagasló alkotóinak életművére és a kortárs zenére is kiterjed. Az együttes fennállásának 21 éve alatt számos keleti szent liturgiát és nyugati szentmisét énekelt, illetve mutatott be. Az elmúlt másfél évtizedben a BMC Records tíz albumukat adta ki

Szent Efrém Férfikar
Művészeti vezető: Bubnó Tamás, Bubnó Lőrinc
Balázs Edgár, Papp Viktor, Bubnó Tamás, Bubnó Lőrinc – tenor
Bubnó Márk, Oláh Marcell – bariton
Rácz Ambrus, Tóth Péter – basszus

CD 1

1. Litany of Peace 4’27”

2. Blessed the Lord, O my soul 4’51”

3. Praise the Lord, O my soul 3’16”

4. O Only-begotten Son and Word of God 3’40”

5. Beatitudes 4’40”

6. O come, let us worship 2’52”

7. Trisagion 6’03”

8. Cherubic Hymn 5’49”

9. Litany of Supplication 3’53”

10. Creed 6’03”

CD 2

1. Anaphora 6’27”

2. We praise Thee 2’47”

3. Truly it is worthy to bless Thee 7’20”

4. Lords prayer 4’33”

5. One is Holy 1’22”

6. Praise the Lord in Heaven 3’44”

7. Blessed is He who cometh in the name of the Lord 3’57”

8. Let our mouth be fulfilled 6’13”

9. Blessed be the name of the Lord 0’44”

10. Dismissal and For many years 2’26”