Kezdőlap Gazdaság Otthonfelújítás 2024: ezekidén a sztárburkolatok

Otthonfelújítás 2024: ezekidén a sztárburkolatok

A Praktiker szakértője tippekkel is segíti a felújítást

Idén menő lesz párosítani a márványhatású padlólapot a fahatású falicsempével, és hódítani fognak a szokásosnál nagyobb, a 60 x 60 cm-es vagy a 60 x 120 cm-es padlólapok – állítja a Praktiker szakértője. Az otthonfelújítás kapcsán a 2024-es trendekről elárulta, hogy trendi marad a minimál stílusú fürdőszoba, és a színek toplistáját abézs, a barna, a szürke, valamint a fehér és a fekete színek vezetik majd. A szakértő a népszerű megoldások bemutatása mellett segít átgondolni a burkolatcseréhez szükséges szempontokat is.

Mire figyeljünk laminált padló lerakásánál?Válaszol a Praktiker szakértőjeA szakértőszerint a következőkre mindenképp oda kell figyelni:Lerakás előtt érdemes legalább 2 napig ott tárolni a lapokat, ahova szánjuk, hogy átvegyék a helyiség hőmérsékletét.A szobában ne legyen magas a páratartalom és alacsony a hőmérséklet.Korrigáljuk aljzatkiegyenlítővel a padló esetleges egyenetlenségeit.A régi burkolatokat csak akkor tartsuk meg, ha sík felületet biztosítanak.Az alaposan megtisztított aljzatra helyezzünk 20 cm-es átfedéssel párazáró fóliát.A párazáróra fektessünk polifoam alapfóliát.Távtartó élekkel biztosítsunk egy kb. 10 mm-es dilatációs hézagot a fal mentén.Az első teljes lap lehelyezésekor a padlólap csapja a fal felé nézzen.A lapokat először hosszában, majd keresztben illesszük egymásba óvatosan.A sor utolsó darabját vágjuk méterre, és a lehulló darabbal indítsuk a következő sort.A vágáshoz laminált vágót használjunk.

Sokan szeretik az új évet nagy elhatározással indítani, például azzal, hogy idén végre nekilátnak a fürdőszoba, a konyha vagy a hálószoba felújításának.Hámori Erika, a Praktiker hideg- és melegburkolatokért felelős kategória menedzsereazt tanácsolja, hogy a hosszú távú megoldás érdekében pénztárcánk szerint a lehető legjobb minőségű és tartós padló- és falburkolatot válasszuk, valamint megbízható forgalmazótól szerezzük be az anyagokat. Az új technológiáknak köszönhetően a valódi márványhoz, fához, kőhöz vagy akár metálhoz a megszólalásig hasonló burkolatok közül válogathatunk. Az is fontos, hogytervezés előttgondoljuk át a felújítás szempontjait, éskerüljünk képbe, melyeka 2024-es év trendi padló- és falburkolatai.

Szempontok a szobák padlócseréjéhez: kopásállóság, szín és árfekvés

Ha tervezzük felújítani egy szoba padlóját, mindenekelőtt azt érdemes átgondolni, hogy mekkora igénybevételnek, terhelésnek van kitéve, hányan és milyen sűrűn járunk rajta, valamint van-e kisállatunk, aki miatt a magasabb kopásállóságmég fontosabb – javasolja a magyar barkácsáruházlánc szakértője. Az sem mindegy, hogy melyik helyiségről van szó, mert a konyhában és a fürdőben a vízállóság is fontos szempont. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy mekkora az otthonunk, hiszen kisebb lakásba világosabb színt érdemes választani, ami visszaveri a fényt, és ezáltal tágasabb érzést kelt. Sőt, a padló színének és stílusának kiválasztásakor fontos, hogy milyen fekvésű a lakás, mennyire napfényes, valamint, hogy mi illik bútoraink stílusához és színéhez.

Ha mindez megvan, jöhet a válogatás:amennyiben pénztárcabarát megoldást keresünk, válasszunk laminált padlót a legalacsonyabb árkategóriában vagy akciósan, hiszen könnyen és gyorsan cserélhető.Közepes árfekvésnél a vinylvagy a hagyományos, 8 mm vastag laminált padlót ajánlja a szakértő. Akinek a minőség elsődleges szempont, vízálló laminált padlót vagy magasabb árfekvésű, SPC vinyl padlót válasszon. Az utóbbinak több előnye is van: egyrészt teljesen vízálló, másrészt habhátoldallal rendelkezik, ezért nem kell hozzá padlóalátétet vásárolnunk. Ezek mellett klikkes –-miszerint a paneleket klikkzárakkal tudjuk összepattintani –, lerakás előtt nincs szükség aljzatkiegyenlítésre, sem ragasztásra, és korábbi burkolatra is fektethető. Ráadásul fa- vagy kőhatású mintázattal is kapható, és magas a karcállósága.

Fürdőszobafelújítás: hódít a minimálstílus

A fürdőszobákban az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a minimálstílus dominanciája várható.A fekete és a fehér színek kombinációja mellett sokanpárosítják a fahatású falicsempét a márványhatású padlólappal, vagy éppen fordítva.A szakértőszerint nemcsak színvilágban, hanem méretben is van egy trend, hiszen évről évre egyre nő a kereslet a megszokottnál nagyobb méretű, akár 60 x 60 vagy 20 x 120 centiméteres padlólapok iránt. A vizes helyiségekbe a vinylpadló is remek választás, hiszen száz százalékban vízálló, így, ha nedvesség éri, nem változik az alakja és a színe. Ráadásul akkor is alkalmazható, ha padlófűtésünk van.

Konyhában is jól mutat a fahatású burkolat

A konyhában a burkolatot és a bútort is hosszú távra tervezzük, ezért a kettőt összehangoltan érdemes cserélni.Ami a mintákat és a színeket illeti, 2024-ben továbbra is divatos lesz a fa- és a márványhatású fal-, valamint padlóburkolat, és velünk maradnak a természetes színek, mint például a bézs, barna, szürke, fekete és fehér. Az egyszínű padlólapok mellett, természetesen ízlés szerint választhatókkő- vagy betonhatású, márványmintás, illetve fényes, csillogó, úgynevezett graníliás egyszínű burkolatok is.A színek mellett a fénnyel is tudunk játszani: trendi hatást kelt, ha a konyhabútor tetejére vagy aljára szerelünk világítást.

A Praktiker szakértője szerint nincs speciálisan a konyháhozkifejlesztett hidegburkolat, mindegyik bírja a magas hőmérsékletet és a párát, ezért akár ugyanazzal a padlólappal boríthatjuk a konyhát, amivel az előszobát és a fürdőt is. Ha pedig fahatású kerámiapadlót választunk, az egész lakás egységes lehet, ami növelheti a tágasság érzetét.

Praktiker

A magyar tulajdonban lévő Praktiker 20 áruházat és egy webshopot működtet. Az áruházak összterülete 130 ezer négyzetméter, 2021-ben felépült egy 3000 négyzetméteres – online vásárlást támogató – webshopraktár Budapesten. Az áruházlánc jelenleg közel 1600 főt foglalkoztat, közülük hetvenen megváltozott munkaképességűek. A Praktiker piaci részesedése Magyarországon mintegy 33 százalék. A barkácsáruház közel 340 beszállítóval dolgozik, amelyből a magyar cégek aránya 85 százalék. A Praktiker tavaly elnyerte az év Családbarát Vállalata Díjat, Felelős Foglalkoztató és Megbízható Munkaadó minősítést szerzett.

www.praktiker.hu

Kapcsolat

Födő Tamás

Front Page Communications

Mobil: +36 70 619 7496

Email: [email protected]