Kezdőlap Események Tótka Sándorral indult el a Csónakház Kajak-Kenu Podcast

Tótka Sándorral indult el a Csónakház Kajak-Kenu Podcast

Csónakház #1| Tótka Sándor: „Jók a megérzéseim!”
 
Elindult a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) hivatalos podcastműsora! A Csónakház Kajak-Kenu Podcast mostantól kéthetente jelentkezik új résszel, amelyben többek között a sportág jelenlegi kiválóságaival, legendáival, illetve a jövő reménységeivel beszélget Kurilla Viktor, az MKKSZ sajtófőnöke. Az első adás vendége rögtön az olimpiai bajnok Tótka Sándor, aki pályafutása korábbi szakaszairól, a négyesről, a 2023-as évről és Dél-Afrikáról is beszél, illetve kifejti, hogy idén számára mi a siker és ennek mi lehet az ára.Az első adás mindig különleges és ugyanez elmondható Tótka Sándorról is, aki idén nyáron Párizsban már a harmadik olimpiáján vehet részt. Az UTE 29 éves klasszisa a Tokióban K-1 200 méteren aratott győzelme után, maga mögött hagyta az egyest, a francia fővárosban párosban és négyesben szeretne ismét feljutni a csúcsra.

Az adás publikálásakor Sanyi és a Hüvös Viktor vezette Kicsi Team már Dél-Afrikában készül az idei szezonra. Ahogy az olimpiai bajnok kajakos fogalmazott, 2015 óta minden évben megfordulnak itt edzőtáborban és az sem ritka, hogy az edzések alatt a parton egy zebra vagy egy zsiráf figyeli. Sanyi szerint európaiként ez szürreális tud lenni, klasszisunk számára azonban közel sem ezt a legnehezebb kezelni ezekben a hetekben.

„Lassan másfél éve apa vagyok és egyre nehezebb itthon hagyni a családot. Ráadásul most négy hét Dél-Afrika, egy pár nap itthon és utána három hét Sevilla. Tehát gyakorlatilag bruttó két hónapról beszélünk, nagyon fog hiányozni és a kisfiam a feleségem. Erre nagyon fel kell készülni és nem tudom, hogyan fogok ezekre majd reagálni.” – fogalmazott Sanyi.

Tavaly Duisburgban a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor alkotta férfi kajak négyes világbajnoki ezüstérmet és négy kvótát szerzett ötszáz méteren. Sanyi az olimpián ezzel a négyessel és párosban Nádas Bencével szeretne indulni, fejben azonban még nem igazán gondol Párizsra.

„Barátkozom a gondolattal, hogy olimpia éve van. Érzem magamon és a csapattársaimon is a motivációt, de jól érezzük magunkat, gyorsan telnek az edzések. Egyáltalán nem foglalkozom még Párizzsal, hiszen lépésről, lépésre haladunk, most abszolút Dél-Afrikán van a fókusz. Nem izgulok, de jók a megérzéseim.”

A podcastban szó esett a négyes Európa Játékokon elért hatodik helyezéséről is, amelyet követően Sanyi magára vállalta a vártnál gyengébb szereplést. Ez azonban később ösztönzőleg hatott rá, társaira, de még Hüvös Viktorra is.

„Én mindig úgy gondolkodom, hogy ha valaki hibázik a csapatból, szeretem, ha vállalja a felelősséget. Egyrészt akkor tudom, hogy nem én hibáztam, a másik meg, hogy csapat vagyunk, együtt győzünk, együtt veszítünk. Egy kicsit példát is akartam mutatni, én így tartom korrektnek, hogy ha valaki hibázik, az elismeri. Michael Jordan mondta, hogy nem az számít hányszor hibázol, hanem hogy hányszor dobsz rá. Van lehetőségünk javítani. De hála istennek volt még egy világbajnokság, ahol ki tudtam javítani a hibáimat, sőt ez Viktort is arra sarkallta, hogy találjon még egy picit a hajóban.”

A műsorból kiderül, hogy hogyan fejlődött Sanyi személyisége az elmúlt években, kezdve a Rióban Molnár Péterrel elért negyedik hellyel K-2 200 méteren, amelyről úgy fogalmaz: „szerintem egy olimpián egy negyedik helynél nincs motiválóbb dolog az életben.”

Tokióban aztán olimpiai bajnok lett K-1 200 méteren, ám ez a szám már nem szerepel a párizsi programban, így teljes mértékben a csapathajókra fókuszál. Szerinte ahhoz, hogy valaki jó csapathajós legyen nem elég az edzéseken jól teljesíteni.

„Az egyéni versenyzőket egy elég nagy egó jellemzi és az egót levetkőzni elképesztően nehéz, sőt ez még mindig folyamatban van nálam. (…) Ez egy nagyon hosszú folyamat, ami nem egyszerű, főleg olyankor, amikor szorul a hurok, például bejön egy rosszabb eredmény, vagy amikor a csapattársam nem veszi komolyan felkészülést, vagy nem figyel oda az étkezésre. Ez elég nehéz, de közeledik az olimpia és mindenki kezd egy kicsit fegyelmezettebb lenni.”

Részletesen kivesézzük a négyes másik három tagjával való kapcsolatát, szóba kerül Kuli István 2021-es sorsdöntő sérülése, hogy hogyan lettek ellenfelekből csapattársak Csizmadia Kolossal és kiderül, milyen módon rivalizáltak korábban Nádas Bencével, illetve, hogy párosban mért nem indultak tavaly az előolimpián.

Sanyi sokszor szereti idézni Arnold Schwarzenegger mondását, mely szerint a sikernek nem titka van, hanem ára. Hogy idén mi lehet olimpiai bajnokunk számára a siker és hogy ennek milyen ára lehet, az is kiderül a teljes adásból, amely megtekinthető YouTube-on, illetve hallgatható Spotify-on és SoundCloud-on.