Kezdőlap Fejlesztés A fejlesztések eredményeképp Helvécia szebb, komfortosabb és élhetőbb

A fejlesztések eredményeképp Helvécia szebb, komfortosabb és élhetőbb

Helvécia nagyközség lendületes fejlődése töretlen. Évek óta egymást érik a fejlesztések, lakosság száma pedig már bőven meghaladta az ötezret is. BALOGH KÁROLY polgármester minden korosztály igényeit figyelembe veszi a beruházások tervezésekor, a pályázati források keresésénél.

Helvécián 2023-ban is számos olyan beruházás, fejlesztés valósult meg, mely komfortosabbá teszi az ott élők mindennapjait, még élhetőbbé a települést. Ennek tükrében alacsony az elvándorlások száma, ugyanakkor évről-évre többen választják új otthonuknak Helvéciát. Sok az új építésű ház, sorra nyílnak az új utcák.

   2023-ban a nagyközség összbevétele elérte az 1 milliárd 219 millió forintot. Ezzel szemben az összkiadás 1 milliárd 440 millió forint volt. Beruházásra több mint 352 milliót, felújításra 35 milliót költöttek.

   Pályázati támogatással elkészült Helvécia-Kecskemét közötti külterületi út szilárd útburkolattal való ellátása. A fejlesztés érintette még a rácsatlakozó Köcsög csárda útját és a Jusztin dűlő 800 méteres szakaszát. Az új utat sokan használják, általa újabb irányból elérhető Kecskemét.

   Önerős beruházásban megvalósult a temető ravatalozójánál az előtető építése. A Feketeerdői Általános Iskola sportcsarnokának energetikai korszerűsítése, felújítása megtörtént. Új utca névtáblák készültek és új köztéri padokat vásároltak. A Napvirág Óvoda és Bölcsőde udvarában kültéri játékokat telepítettek.

   A fejlesztések 2024-ben is folytatódnak. Pályázati úton megvalósuló beruházások többnyire 100%-os támogatottságúak, néhány pályázathoz azonban önerő is szükséges. Az önkormányzat beruházásra és felújításra közel 500 millió forintot  tervezett. Folytatják a telkek kialakítását a település több pontján. Várhatóan március végéig több utcában is elkészül a közvilágítás-fejlesztés, ahol eddig nem volt. Az útkarbantartások, útfejlesztések egész évben folyamatosak.

   Tervek között szerepel a Szabó Sándor telep játszóterén az öntözőberendezés kiépítése, a tavaly vásárolt köztéri padok kihelyezése. A Wéber Ede Általános Iskolánál lévő Kiskőrösi úton gyalogátkelőhelyet létesítenek. A Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán vizesblokkot építenének. Tervben van a kamerarendszer kiépítése, elsősorban a szeméttelepnél.

   További nagy volumenű tervek is napirenden vannak Helvécián. A lakosságszáma folyamatosan emelkedik, már 5283-an laknak a településen. Szerencsére sok a fiatal, így a néhány éve átadott bölcsőde után egy újabb építése indokolt. Pályáztak rá,  egyelőre tartaléklistán vannak, de bíznak a sikerben. Az új négy csoportos létesítmény a Jubileum utcánál épülne fel.

   A Wéber Ede Iskolánál ponyvás technikával építenének sportcsarnokot, és három új tantermet. A polgármesteri hivatalt egy új, nagyobb házasságkötő teremmel bővítenék. Szintén tervben van a művelődési ház mellett egy telepes ház építése, mely Helvécia hagyományait, múltját mutatná be méltó módon.

A Kiskőrösi út avatóünnepsége 2023 augusztusában

Az új Kiskőrösi utat a helyi kerékpárosok is felavatták

A ravatalozót előtetővel bővítették 2023 nyarán