Kezdőlap Kecskemét Budapest Átadták az ELTE ÁJK felújított Kecskeméti utcai épületét

Átadták az ELTE ÁJK felújított Kecskeméti utcai épületét

Több mint 1600 négyzetméternyi felület újult meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Kecskeméti utcai épületegyüttesén. Az átadóünnepségre március 18-án került sor Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és az egyetem vezetőinek részvételével.

Újabb mérföldkövéhez érkezett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2022 óta zajló infrastrukturális fejlesztés. Ezúttal az Állam- és Jogtudományi Kar Kecskeméti utcai épületegyüttesének homlokzata újult meg. A felújítás és energetikai korszerűsítés a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával, a KEHOP-5.2.2-16-2017-00112 projekt keretében jöhetett létre.

A Kecskeméti utcai épület homlokzatán teljes körű felújítás történt, amely az 1797-ben épült és műemléki védettséget élvező Magyar utca 31–33. szám alatti épületszárnyat is érintette. A felújítás magába foglalta az épület kőburkolatos és vakolt épületrészét, megújult továbbá a Magyar utcai szárny közterületi és belső udvari homlokzata, valamint a belső udvaron található kisebb épületet is felújították. A Kecskeméti utcai oldalon 900 négyzetméteren cserélték a burkolólapokat süttői mészkőre, ezzel egyidejűleg pedig hőszigetelés is történt. A Magyar utcai szárnyon a talajnedvesség elleni szigetelést is elvégezték. A teljes rekonstrukciót szoros örökségvédelmi kontroll mellett bonyolította le az ELTE Műszaki Főigazgatósága.

A március 18-i ünnepélyes átadáson Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter köszöntőjében felhívta a figyelmet, a Kar oktatójaként személyesen is nagyon örül annak, hogy mostantól méltóbb körülmények között tanulhatnak a hallgatók. Kiemelte: „A felsőoktatás olyan hosszútávú befektetés, aminek a megtérülési ideje csak az elkövetkező nemzedékek során bontakozikki. Most szerte a világon éles verseny van az egyes felsőoktatási intézmények között. Az ELTE a világ neves egyeteme, amely hazánkat világszínvonalon képviseli az akadémiai életben. Ahhoz, hogy ebben a versenyben meg tudjuk állni a helyünket, folyamatos fejlődésre szükség van, melynek fontos állomása a most befejeződött korszerűsítés.”

„Az elmúlt 8 évben a magyar kormány támogatásával és jelentős részben EU-s forrásokkal az ELTE több mint 10 milliárd forintot tudott költeni az energiahatékonyságának növelésére. Az egyetem épületállományának jelentős része megújult. A mostani 500 millió forintos beruházás a belváros egy meghatározó részén zajlott, így fontos kiemelni, hogy az V. kerületi önkormányzat is segítette az egyetem munkáját” – foglalta össze Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja.

„Ebben a történelmi jelentőségű, több száz éves épületben 1998 óta működik az Állam- és Jogtudományi Kar. Különösen nagy öröm, hogy a jelenleg zajló fejlesztések részeként most ez a fontos oktatási helyszín is megújulhatott” – emelte ki Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese, aki szintén megköszönte az állam által biztosított EU-s forrásokat, és köszönetet mondott a felújításban résztvevőknek.

A Kecskeméti utcai létesítmény már a tavaszi szemeszter kezdete óta teljes  üzemben működik. 2024. január 15-től újra ebben az épületben, a megszokott helyiségeiben folytatja munkáját a Tanulmányi Hivatal és a Nemzetközi Iroda is. Az ELTE hallgatói és oktatói pedig 2024. február 12-től vehették ismét birtokba a házat