Kezdőlap Fejlesztés Bácsszőlős, ékszerdoboza Bácska peremén

Bácsszőlős, ékszerdoboza Bácska peremén

Bácsszőlős nem az a település, amire az átutazó rácsodálkozhat, hogy milyen szép, patinás hely. Ezért az élményért célirányosan el kell jönni a Bácska legdélebb részére, ahol lombos erdők ölelésében megismerhetjük a hamisítatlan alföldi táj szépségét, élvezhetjük mérhetetlen nyugalmát és csendjét. Bácsszőlős pedig igazi kis ékszerdoboznak minősül a maga rendezettségével, tisztaságával, az itt élő emberek vendégszeretetével.

– Szarvas Róbert Norbert polgármester közel másfél évtizede irányítja a kis község életét. Mint mondja, a legfontosabb számára, hogy a lakosság jól érezze magát és összetartó közösségként éljen Bács-szőlősön.    – Tisztában kell lennünk a lehetőségeinkkel, s a lehető legjobban kell kihasználnunk a körülményeinket, adottságainkat – kezdi a beszélgetést Szarvas Róbert polgármester.    – Kicsiny zsáktelepülés vagyunk a szerb határ közelében, 324 lakossal. Sok agyarországi kis településre jellemzően, nálunk is az idősebb korosztály dominál, hiszen a fiatalokat elszippantják a nagyobb városok. A régen virágzó gazdálkodásáról, szőlőtermesztéséről is híres térségünkből, szinte elfogytak a gazdák, más lett a prioritás. Az erdőgazdálkodás felé tolódott az érdeklődés a támogatási rendszernek köszönhetően. Ennyit dióhéjban a körülményekről, viszont úgy gondolom, hogy Bácsszőlős mégis egy élhető, és kiváltképpen szép település, összetartó közösséggel. Arra törekedtem eddig is, hogy az ehhez szükséges feltételeket megteremtsük.

– Számos fejlesztés, beruházás történt, ami az itt élők kényelmét szolgálja.    – Amikor 2010-ben átvettem a település vezetését, mindjárt a START munkaprogram lehetőségeit kihasználva új traktort, két pótkocsit vásároltunk, felújítottuk a falugondnoki garázst. A konszolidációs támogatásból az önkormányzat épületét újítottuk fel. De sikerült lecserélnünk a falugondnoki autót is, amellyel már a mozgáskorlátozottak szállítását is meg tudjuk oldani.    Nagy mérföldkőnek számított az orvosi rendelő és az ehhez tartozó szolgálati lakás felújítása, amire 46,5 millió forintos TOP forrás biztosított lehetőséget. De energetikai fejlesztést is tudtunk eszközölni az önkormányzatnál, szintén TOP támogatásból. A TOP Plusz támogatás a művelődési ház felújítását segíti, sajnos a belső energetikai fejlesztés várat magára, hiszen az árak elszabadulása miatt erre nem marad financiális háttér, így is hálásak vagyunk Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának, Rideg László elnök úrnak, hogy plusz forráshoz jut ez a projektünk. Gyakorlatilag, amit lehetetett eddig azt felújítottuk, korszerűsítettük. A temető kerítését még mindenképpen szeretnénk kicserélni, ez a jövő feladatai közé tartozik.

– Ha már a feladatokról esik szó, mi jelentheti az itt élők kötődését?    – Valóban jó a szó: a kötődés. Nem csak a család, a szülők által, de az élhetősége, közössége, szépsége, nyugalma, csendje, rendje, rendezettsége olyan jellemzők, ami rohanó világunkban hatalmas értéknek és motivációnak számít. Nem kergetünk délibábot, tudjuk, hogy munkahelyek, intézmények hiányában a fiatalokat kevésbé tudjuk letelepedésre ösztönözni, ugyanakkor a nagyobb városok közelsége ebben sem jelent akadályt és Bácsszőlősön tényleg jó élni. Ezt igazolja, hogy már három német család telepedett le nálunk. Azt még nagyon szeretném elérni, hogy legyen egy településünk sorsát, mindennapjait igazgató köztisztviselőnk, ez még átszervezés alatt lévő folyamat.

– Általában minden településnek van olyan büszkesége, amiért érdemes ellátogatni az adott helyre. Ebben Bácsszőlős sem kivétel.    – Így van! Nagyon büszkék vagyunk a templomunkra, ahol a Kelet-bizánci kultúra találkozik a katolicizmussal. A bácsszőlősi születésű Eva Wulf ikonfestő által ábrázolt Mária kisdeddel alkotása a világon a 32. csodálatos ékessége, amit ajándékba kapott a művésznőtől a Szent Orbánról elnevezett templomunk. Ugyanitt látható egy szép gobelin kép, ami az utolsó vacsora jelenetét örökíti meg és nem utolsósorban Szent Orbán koponyacsont ereklyéje is különleges kincsünk. De kellemes sétát tehet bárki a szép, virágos, rendezett településünkön, és a kerékpárosok számára is vonzó a környezet. Szeretettel várunk mindenkit, látogassanak el Bácsszőlősre, higgyék el, érdemes!