Kezdőlap Események Elindult a nevezés a 43. Országos Borversenyre

Elindult a nevezés a 43. Országos Borversenyre

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 43. alkalommal szervezi meg az Országos Borversenyt. A legnagyobb hagyományú termelői bormustrára a hazai pincészetek 2024. május 3-áig nevezhetnek. A bírálatra május 14-15. között Budapesten a Danubius Hotel Helia-ban kerül sor.

Az Országos Borverseny (OBV) egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapuló borverseny, melyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok. A hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa idén is támogatja a nevezőket, ugyanis a 2024. évi borvidéki borversenyek nagy arany és aranyérmes borainak nevezési díjából az Országos Borverseny lebonyolítója 50%-os engedményt biztosít. A nevezési díj megfizetésének maradék 50%-át egyes borvidékek átvállalhatják, így a borászok akár ingyen is nevezhetik a borvidéki borversenyeken már díjazott bortételeket.

A borversenyen a legmagasabb nemzetközi szakmai elvárásoknak eleget téve kerülnek kiválasztásra az ország legjobb borai, valamint az idei év legeredményesebb borászata.

A bírálat és pontozás a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) előírásainak megfelelően zajlik, a pontszámok alapján felső 30 százalékba kerülő borok kapnak ezüst, arany vagy nagyarany érmet. A legmagasabb pontszámot elért kategórianyertes borok a következő kategóriákban kaphatnak idén külön elismerést:

–          a legjobb fehérbor

–          a legjobb vörösbor

–          a legjobb édesbor

–          a legjobb rozébor

–          a legjobb pezsgő

–          a legjobb gyöngyöző-és habzóbor

–          a legjobb biobor

–          a legjobb illatos fehérborok, elsősorban hazai nemesítésű fajtákból

–          a legjobb nagy száraz fehérborok, elsősorban kárpát-medencei fajtákból

–          a legjobb kékfrankos, valamint az arra alapozott házasítások

A borverseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei Dr. Nyitrai Zsolt a Miniszterelnök főtanácsadója és Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos

Nevezés kezdete: 2024. március 25.

Nevezés vége: 2024. május 3.

A minták leadásának végső határideje: 2024. május 06.

Borverseny időpontja: 2024. május 14-15.

Díjkiosztó időpontja: 2024. június 27.

Részletes tájékoztató és nevezés a www.orszagosborverseny.hu oldalon.