Kezdőlap Zenei élet Hasse Poulsen, Fredrik Lundin, Tomasz Dąbrowski: Unknown Winter

Hasse Poulsen, Fredrik Lundin, Tomasz Dąbrowski: Unknown Winter

Az európai jazz három markáns arcélű képviselője találkozik Hasse Poulsen Unknown Winter című lemezén.

Ahogyan a három, sokáig Dániában működött zenész szétszóródott a kontinensen, olyan változatos, sokféle irányba mutató és csavaros ötletekben gazdag a lemezen hallható anyag is, amelyen ugyanakkor mindvégig érezhetjük a zenei közös nevezőt.

A ritmikailag, harmóniailag vagy bármilyen más aspektusból bonyolult zenék ma is rendkívül népszerű ideáljával szemben Poulsen az egyszerűségre esküszik, amely bőséges teret hagy az improvizációnak és az egyéni, spontán zenei ötleteknek. A lemezen érzelem dús, dallamos számok és kortárs atonális kompozíciók egyaránt szerepelnek, de minden zenei utalás a képzelet felszabadítását célozza.

A dalok egy része szakrális hangvételű, mások lázadozónak hatnak; hármuk párbeszéde olykor szelíd és empatikus, máskor viszont megdöbbentő végletek felé tör. Miközben körbehízelgik egymást egy dallal, már akár a következőben is előfordulhat, hogy áthidalhatatlan távolságot tartanak.

A trió tagjai valamennyien magabiztos szólisták, kiterjedt ismeretekkel és tapasztalattal rendelkeznek. több zenei műfajról. Három különböző országban élnek: a dán származású gitáros Párizsba helyezte bázisát, Fredrik Lundin otthona Dánia, míg a lengyel Tomasz Dąbrowski dániai működése után Svédországba költözött. Ahogyan a három zenész szétszóródott a kontinensen, olyan változatos, sokféle irányba mutató és csavaros ötletekben gazdag a lemezen hallható anyag is, amelyen ugyanakkor mindvégig érezhetjük a zenei közös nevezőt. Hasse Poulsen a tájékozott, széles látókörű és nyitott zenészek sorát gyarapítja, akik éppen olyan merészen dolgoznak át kocsmadalokat, mint amilyen meghökkentő csibészséggel képesek kortárs kompozíciókat kigondolni.

 Hasse Poulsen leghíresebb együttese a Das Kapital (Daniel Erdmann-nal és Edward Perraud-val), de végigturnézta a kontinenst duóban Hélène Labarrière oldalán és a Kaleidoscope trió tagjaként is, míg a Tom’s Wild Years zenekarban gitárjátéka mellett énekelni is hallhatjuk

A dán származású gitáros három évtizede kalandozik együtt Fredrik Lundinnel különféle stílusokban és formációkban, de közös zenekart egészen a közelmúltig nem alapítottak, mert a legmegfelelőbb alkalmat és közeget keresték, amelyben közös élményeik végre kikristályosodhatnak. A lemezen hallható felállás a Thomas Fryland társaságában megalakított trióból nőtt ki, de immár Tomasz Dąbrowski részvételével.

A lengyel származású, Dániában tanult trombitást Lundin hívta meg, akivel több zenekarban együtt játszanak. Dąbrowski – a DownBeat magazin szerint az egyik legsokoldalúbb és legkíváncsibb jazz-zenész ma Európában – a lengyel jazztrombitálás letéteményese, akit fiatal kora ellenére azzal tüntettek ki, hogy egykori tanára, Tomasz Stańko hangszerén játszhat. Egyszerre vagány és lírai játéka remekül kiegészíti, sőt olykor váratlanul ellensúlyozza Poulsen és Lundin összeszokott párosát.